„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy és Freund a felcsúti hattyúk tavánál: Rendkívül szürreális és nagyon rossz kisugárzású környék

9/03/2023 22:05

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos szerint látni kell a teljes képet, ezért vitte el Daniel Freund német európai parlamenti képviselőt a miniszterelnök apjának bányájához, az építkezésekhez az Orbán-család birtokán és a legújabb felcsúti épületekhez. Ezekről ugyanis nagyon sok magyar ember nem tud. A propagandagépezet tesz arról, hogy elhallgassa vagy elterelje róluk a figyelmet – mondta a független képviselő. Hangsúlyozta, nem az a cél, hogy az ország ne kapjon EU-s pénzt, csak hogy ne lehessen ellopni.

2023. március 09. Esti gyors - részlet 23.03.09. Hadházy Ákos
07:17
00:00

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő látogatást tett Felcsúton, az Orbán-család birtokánál Hatvanpusztán és a bányánál Gánton, miközben vele tartott Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő is. Utóbbi helyszínen miniszterelnök édesapja meg is fenyegette őket, hogy rendőrt hív.

Hadházy az Esti gyorsban úgy fogalmazott: ez „rendkívül szürreális és nagyon rossz kisugárzású környék”. Volt már ott Freunddal, de akkor még „csak” a kisvasutat tudták megmutatni, azon is nagyon csodálkoztak a külföldi újságírók és politikusok. Sajnos mindig van mit mutatni, vannak újabb fejlesztések. Most pedig megnézték a felcsúti „hattyúk tavát”, amelyek képeken is nagyon bizarr, de élőben nem is lehet igazán leírni. A kisvasút mellett egy EU-s pénzből épült gát felduzzasztotta a kis patakot, van ott egy picike tó, amelyre szigetet tettek hattyú alakú híddal, azt már közpénzből. Ezek mellett hatalmas vendéglő és mobil jégpálya is épült – amelyre „elfelejtették kiírni a közbeszerzést”, utólag írták ki.

A csúcspont a hatvanpusztai építkezés, amelyről sajnos nagyon sok magyar ember nem tud. A propagandagépezet tesz arról, hogy elhallgassa vagy elterelje róluk a figyelmet – mondta a képviselő. Az utolsó simításokat végzik, a parkosítás van hátra, lesz ott „elmélkedősétány”, drága bazaltköveket raknak le, illetve készül egy exkluzív üvegház is. Eleinte még csak fóliasátor volt, ott dolgoztak „a miniszterelnök kertészei”, de az nem illene ebbe a környezetbe, azt váltja fel ez az újabb épület – mondta Hadházy Ákos.

Azt nem tudja, miért jutott idáig a beszélgetés a miniszterelnök édesapjával, de mindenképpen meg akarták nézni a bányát, mert hozzátartozik a teljes képhez. Ugyanis korábban maga Orbán Győző is azt mondta, hogy a kőbányászat nem olyan nagy biznisz, mert 3-4 százalékos haszonkulccsal lehet dolgozni (és a többi bánya ennyit is ér el), azonban az ő cége 30-40 százalékos hasznot hoz. Ez azt jelenti, hogy vagy ők feltaláltak valami különleges eljárást, vagy ennyivel drágábban adják azt a követ, amelynek egy része bizonyítottan állami beruházásokra megy, azokat pedig Mészáros Lőrincék nyerik.

Az út mellől – teljesen legálisan, nem belépve a területre – csináltak egy-két fényképet a bányáról, ekkor jött ki Orbán apja, aki elég rossz néven vett a fotózást. Közölte, hogy be kellett volna jelentkezniük, és amikor Hadházy megkérdezte, hogy így akkor bemehetnek-e, közölte, hogy azt most speciel nem.

Daniel Freund elég tájékozott a magyar viszonyokról, ezek a benyomások nyilván megerősítik a szándékában. Ami pedig nem az, hogy ne kapjon EU-s pénzt az ország, hanem az, hogy ne kontroll nélkül adja az EU, ne lehessen szabadon ellopni ezeket a forrásokat – hangsúlyozta. „Ne abban bízzunk, hogy majd az EU megoldja a magyar gondokat, de azt várjuk el, hogy ne ártson azzal, hogy az eddigi módon adja a pénzeket” – tette hozzá a független képviselő.

Noha Freund a magyar viszonyok rutinos ismerőjének számít, a felcsúti hattyú azért rajta is kifogott: Twitter-bejegyzésében azt írta, az 1700 lakosú falu nagyon szerencsés. Orbán Viktor otthona és egy rakás EU-támogatott projekt jut oda, van "játékvasút" és "ez a valami, bármi legyen is".

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kép: Hadházy Ákos/Facebook

Esti gyors
2023. március 09., csütörtök 18:20
Műsorvezető: Hardy Mihály