„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Skanzenből összehordott különböző stíluselemek" – a felcsúti NER-építészet szakértő szemmel

9/12/2022 23:26

| Szerző: Klubrádió

A felcsúti "Orbán-Makovecz stílus", ahogy műsorvezetőnk fogalmazott, Torma Tamás építészkritikus szerint a NER építészetének abszolút lenyomata: modern anyagok, sok pénz, konzervatív formák. Ez azért került szóba, mert újabb látványossággal gazdagodott a község, egy "felnőttbarát" szállodával 11 milliárd forintért. Torma Tamás szerint a hotel a Makovecz-ihletésű, de diszfunkcionális épületek közé tartozik. Viszont a község másik végén épülő étterem szerinte "olyan, mintha összehordtak volna a skanzenből különböző stíluselemeket".

2022. december 10. Megbeszéljük / részlet, Torma Tamás (22.12.09.)
15:03
00:00

Ifjúsági sportszállásra kértek 11 milliárd támogatást, felnőttbarátként hirdetett (vagyis zsibongó gyerekektől mentes pihenést garantáló) 4 csillagos hotelt építettek belőle Felcsúton – számolt be a 444.hu. A portál drónvideót is közzétett az egyre grandiózusabb fejlesztésekről a Fejér megyei településen. Torma Tamás építészkritikust kérdeztük a Megbeszéljük adásában Felcsút és a NER stílusáról.

Tágabb kontextusban kezdve azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök ízlése egyre jobban látható az országon, ahogy telnek az évek. Először még csak "udvariasabb" beavatkozások voltak, például elhíresült az 1944-es állapotra hivatkozás, mint a Kossuth téren. Ott szerinte viszonylag jól sikerült, de amikor szobrokat távolítottak el, "az már nem volt annyira menő", és miután már a szabály is kényelmetlenné vált, simán átléptek rajta, lásd a budai Várban.

Jelezte: vannak szakmai és erkölcsi kérdések, például, hogy mi mennyibe kerül. A NER-építészetnek fontos eleme, hogy sokszoros pénzből épül. Lehet, hogy a szálloda esetében tényleg 11 milliárdról van szó, de nem látjuk. Megnézte, 54 ezer forint egy fogadás ott, "ha valaki Budapestről kirándul, az kétszer meggondolja".

Azt monda, "abban van dafke", hogy Orbán Viktor több értelemben is példaképnek tekinti Makovecz Imrét, és ez az ízlése sok épületben megjelenik. Ugyanis Makovecz (főleg idősebb korában) antimodern volt, nemzetközi kortárs építészeti értelemben. Tagadta a nagyon erősen funkcióra, anyagokra, egyszerűségre építő alapelveket, amelyek általában a világ építészetében elterjedtek, és inkább valami organikus néphagyományra támaszkodott. De már ez is formalizmussá vált: a felcsúti stadionnak, amelyet egy tanítványával közösen tervezett, fateteje van, és több uszodát is tervezett, ahol ugyanezt a megoldást alkalmazta. Egy uszodánál viszont pára van, tehát meg kell emelni a mennyezet, hogy ne menjen tönkre, ami megnöveli a költségeket. Az egri uszoda folyamatosan ezzel a problémával néz szembe.  

Az említett drónvideóból jól látszik, hogy a község két végén épülnek nagy dolgok, az egyik rész a stadion körüli (ott van a szálloda is), és Makovecz-ihletésű, organikus, de "egyre inkább diszfunkcionális" épületek – mondta. Megjegyezte: a hotel is ilyen, bár nem volt benne, de nem tudni, hogy lehet belülről funkcióval megtölteni azokat a nagy, tátott száj-típusú ablakokat, amelyek kívülről talán jól mutatnak. Egyébként nem tudni, hogy ki tervezte a hotelt, amely nem nyerte el a kritikus tetszését.

 
Hattyúhíd Felcsúton (kép: Hadházy Ákos / Facebook)
 
 

De ami a község másik végén épül, ahol a kisvasút végállomása van, és záportározóból alakítottak ki egy csónakázótavat, "az valami egészen elképesztő" – mondta Torma Tamás. Ott egy étterem látható, ami "olyan, mintha összehordtak volna a skanzenből különböző stíluselemeket", klasszicista oszlopsor timpanonnal, de mellette üvegből van az épület másik része, és gyaloghíd vezet a tó közepére kilátóval. Az építészkritikus feltette a kérdést: vajon mit látunk egy földszintes kilátóból? Hozzátette: az ember már akkor is minimum felvonta a szemöldökét, amikor meglátta a miniszterelnök parasztház típusú hosszúházát és mellette az utca túloldalán az óriási stadiont.

 
Felcsút, Orbán Viktor háza. Forrás: mszp.hu
 

A felcsúti "Orbán-Makovecz stílus", ahogy műsorvezetőnk fogalmazott, a kritikus szerint a NER építészetének abszolút lenyomata: modern anyagok, sok pénz, konzervatív formák.

A beszélgetésben szóba került a Mol-torony is; Torma Tamás szerint ha egy felhőkarcoló épül, akkor az a tapasztalat, hogy utána jön a többi. Itt is szabályszegésről van szó, Budapesten volt egy rendelet, amely szerint a külső körutakon belül nem lehet a Bazilikánál magasabb (90 méter) épületeket építeni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. december 9., péntek 17:15
Műsorvezető: Bolgár György