„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Hadházy: Az Orbán-rendszer, az eltékozolt pénzek mementója lesz a felcsúti hattyúhíd és kilátó

18/08/2022 20:39

| Szerző: Klubrádió/szg

Bár 1150 milliárd forintnyi beruházást takarékossági okokból felfüggesztett a kormány, a felcsúti mesterséges szigetre vezető hattyúhíd, kilátó és üvegfalú étterem tovább épül. Hadházy Ákos ott járt, elmondta, már majdnem kész, csak térköveket kell még lerakni. Szerinte az eltékozolt, elfecserélt pénzek jelképe lesz a tóval és a kisvasúttal együtt ez a hattyú. Megjegyezte: bár már ott tartanánk, hogy ez csak rossz emlék, és mint az érdi szoborpark vagy Ceaucescu lerobbant stadionja, lehetne turistalátványosság és mementó egyszerre.

2022. augusztus 18. Megbeszéljük / részlet, Hadházy Ákos (22.08.18.)
12:19
00:00

Bár 1150 milliárd forintnyi beruházást takarékossági okokból felfüggesztett a kormány, a felcsúti mesterséges szigetre vezető hattyúhíd, kilátó és üvegfalú étterem tovább épül, ahogy az RTL Híradója beszámolt róla. A beruházás dokumentumait a Transparency International perelte ki a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, ekkor derült ki, hogy másfél milliárd forintba kerül az adófizetőknek a beruházás, amelyről bővebben itt írtunk.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő már posztolt az új felcsúti építkezésekről. A Megbeszéljük adásában elmondta, többször is elment megnézni, hogy áll a dolog. Kíváncsi volt, hogy amikor mindent leállítanak és látható, mekkora baj van, akkor ezt az "emblematikus" beruházást is leállítják-e. Nem, nagy építkezést tapasztalt, amely már majdnem kész, térköveket kell még lerakni. Nem csak sajtóhír, ott van a tábla, kiírták, hogy másfél milliárdba kerül, ehhez jön még egy gát 250 milliós ára.

Úgy fogalmazott: "nagyon bizarr" az egész, egy kis szigetet építettek a susnyásba, ahova egy hattyú formájú híd vezet át, és annak a "farháti részén" lesz a kilátó, ahonnan meg lehet nézni a kisvasút állomását is. Ez egyszer egy rendszer jelképe lesz, szimbolikus épület. Az eltékozolt, elfecserélt pénzek jelképe, hogy volt 12 év, amikor a külgazdaságban stabilitás, konjunktúra volt, és ömlött be majdnem 30 ezer milliárd forintnyi EU-s pénz az országba, de ilyenekre használták.

A tóval és a kisvasúttal együtt lesz igazi szimbólum ez a hattyú – tette hozzá. Bár már ott tartanánk, hogy ez egy rossz emlék, és mint az érdi szoborpark vagy Ceaucescu lerobbant stadionja, lehetne turistalátványosság és mementó egyszerre – fogalmazott a képviselő.

Korábban legyinthettek is a fideszesek az ilyenekre, de most már, amikor szinte mindenki a bőrén érzi az elfuserált gazdasági helyzetet, ezek a helyszínek különös jelentőséggel bírnak – jegyezte meg. Hadházy szerint az a kérdés, hogy "az EU-nak lesz-e annyi esze" a közeljövőben, hogy kikényszeríti az Európai Ügyészséghez csatlakozást a kormánytól. Nem teljes megoldás, nem deríthet fel minden ügyet, de legalább a fő elkövetőknek lenne félnivalójuk. 

Beszélt arról is, hogy a település szélén épült egy 16 tantermes, padlófűtéses, légkondicionált iskola, tornatermében lelátóval; ezeket Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége csinálja. Említette, hogy az 1800 lakosúnál nagyobb, több mint ötezres Szadán elnapoltak egy iskolaépítést, itt azonban nem.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2022. augusztus 18., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Dési János