„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy: Jobb úgy a korrupció ellen küzdeni, hogy az ember nem az államtól kap pénzt

30/07/2022 00:28

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos szerint jobb érzés úgy végezni korrupcióellenes munkáját, hogy nem az államtól kap fizetést, hiszen az igazi független politizálásra azok az emberek adnak lehetőséget, akik adományaikkal támogatják. Neki nem kell odafigyelnie arra, hogy mit mond és mit vár el a kormány – tette hozzá a megválasztott képviselő, aki Kövér László házelnök miatt még mindig nem tehette le a parlamenti esküt.

2022. július 29. Esti gyors - részlet 22.07.29. Hadházy Ákos
08:56
00:00

A Publicus felmérése szerint sokan mondják, hogy csatlakozni kellene az Európai Ügyészséghez, még a kormánypártiak közül is sokan egyetértenek ezzel

Hadházy Ákos nem kételkedik abban, hogy ezek a számok hitelesek, amikor gyűjtötték az aláírásokat (a csatlakozáshoz), akkor is mértek ilyeneket. Nem nagyon védhető a kormány álláspontja ebben az ügyben, és a Fidesz-szavazók gondolhatják úgy, hogy ha nincs félnivalója a kormánynak, minden tiszta, akkor miért ne lépne be. Az biztos, hogy ha az Európai Unió ebben valódi javulást akar látni a kormánytól, akkor csak az Európai Ügyészség lehet a megoldás – hangsúlyozta -, mert ha félnek attól, hogy börtönbe kerülnek, akkor „nem lesz ilyen nyílt a lopás.

Hadházy Ákos azt is elmondta: országgyűlési képviselő, de jogfosztott, leghamarabb szeptember végén teheti le az esküt. Ez teljes nonszensz, de ha valakinek kétsége van, hogy Magyarország jogállam-e, annak elég az ő helyzetét megnéznie – tette hozzá. A kormánypropaganda elleni tiltakozása miatt nem volt ott az alakuló ülésen, és ezért bünteti Kövér László fideszes házelnök azóta is.

Arra a kérdésre, hogy nem jobb-e úgy folytatni a korrupcióellenes munkát, hogy nem az államtól kap fizetést, azt mondta: de, jobb érzés, hiszen az igazi független politizálásra azok az emberek adnak lehetőséget, akik adományaikkal támogatják. Neki nem kell odafigyelnie arra, hogy mit mond és mit vár el a kormány. Ezzel kapcsolatban azt említette, hogy egy Szabad Európa-cikk szerint egy ellenzéki képviselő azt mondta, Rogán Antal propagandaminiszter „megüzente”, hogy nem szabad foglalkozni az energiaár-emeléssel, és ha az ember „tőlük várná a fizetést, akkor ez akár még életszerű is lehetne”. Szerinte őt is azért támadja a propaganda azzal, hogy „kunyerál”, mert tudják, hogy az igazán független politizálás akkor lehetséges, ha valaki nem függ Kövér Lászlótól vagy a kormánytól.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. július 29., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János