„Klubrádió
A lényeg

Már a fideszesek többsége is csatlakozna az Európai Ügyészséghez

29/07/2022 10:30

A kormánypártiak körében is többen vannak azok, akik az európai ügyészséghez való csatlakozás mellett vannak, mint azok, akik nem, írja a Publicus Intézet legújabb felmérésére hivatkozva a Népszava.

A magyarok kétharmada egyetért azzal a kijelentéssel, hogy az EU-s pénzek folyósítását a jogállamisági követelményekhez kössék, például a bíróságok függetlenségéhez és a tiszta választásokhoz. A 66 százalék mellett van még 4 százaléknyi magyar, aki „inkább egyetért” ezzel, így összességében inkább 70 százalékos arányról lehet beszélni, ezzel szemben 19+4 százalék az elutasítók aránya.

 
Illusztráció
 
Szolnoki Gábor, Tárnok fideszes polgármestere szerel fel egy hirdetést.
Facebook
 

 

Az ellenzékieknél 89 százalék egyetért, és még a fideszesek 37 százaléka is támogatná, hogy a pénzek folyósításának feltétele legyen a jogállamisági követelmények betartása. A reprezentatív felmérésben rákérdeztek, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene-e az Európai Ügyészséghez, és az összes megkérdezett háromnegyede igennel válaszolt, csupán 15 százalék utasítja el a csatlakozást. És még a kormánypártiak körében is többen (43%) vannak azok, akik a csatlakozás mellett vannak. A fideszesek 39 százaléka elutasítja ezt, 18 százaléka nem válaszolt.

Hallgassa vissza, mit mondott Ligeti Miklós, a Transparency Magyarország jogi igazgatója a fideszesek korrupciótűréséről.

2022. július 26. Reggeli gyors - részlet 2022.07.26. Ligeti Miklós
09:15
00:00