„Klubrádió
A lényeg

Tovább csökkentenék Hadházy jogköreit egy fideszes módosítóval

23/06/2022 14:08

| Szerző: Klubrádió

Tovább korlátozhatják Hadházy Ákos jogait egy új törvénymódosító javaslat szerint – írja a Telex. A kormánypárti javaslat azokra a megválasztott képviselőkre vonatkozik, akik nem tették le az esküt a Parlamentben, tehát jelenleg egyedül Hadházyt érinti. Még kevesebb lehetőséget biztosítanának neki azzal, hogy nem kérhet tájékoztatást az állami szervek vezetőitől és minősített adatokhoz sem férhet hozzá, amíg le nem teszi az esküt.

A javaslat tehát azoknak megválasztott képviselőknek a jogait érinti, akik nem tették le az esküt a parlamentben. De jelenleg ez egyedül Hadházy Ákosra vonatkozik, aki nem ment be az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésére, azóta pedig Kövér László házelnök nem tűzte napirendre az eskütételét.

Amíg ez nem történik meg, a jelenlegi szabályozás szerint nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, nem gyakorolhatja tanácskozási és szavazati jogát, nem nyújthat be indítványt, nem választható meg az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba, valamint nem alakíthat frakciót és nem kap fizetést sem – összegzi a Telex.

Ehhez tenne hozzá további korlátozást a Fidesz-KDNP, a módosítás Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője kedd este benyújtott törvénymódosítási javaslatában szerepel.

Eszerint Hadházy Ákos az eskü letételéig nem kérhet tájékoztatást az állami szervek vezetőitől és minősített adatokhoz sem férhet hozzá.

Az országgyűlési törvény szerint az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni.

Hadházy reagált is a Telexnek, azt mondta: „Látszik, hogy mennyire zavarta őket, hogy nem voltam ott az alakuló ülésen”. Hozzátette, szerinte nincs gyakorlati jelentősége a változtatásnak, mert az utóbbi években amúgy is ritkán kaptak valódi választ az ellenzéki képviselők a kérdéseikre, és a hatalmat sem tudták megfelelő módon ellenőrizni így.

A Zuglóban 54,1 %-kal győztes Hadházy (fideszes ellenfele 36,5 %-ot kapott) próbálta már letenni az esküt, azonban Kövér László házelnöktől még nem kapott erre lehetőséget. Mivel fizetést sem kapott azóta, így gyűjtést indított, hogy összegyűjtsön 6 millió forintot, amiből a nyár végéig tud működni a stábja. A pénz két nap alatt összejött.

(Kiemelt képünk: Hadházy Ákos köztéri fogadóórát tart a Kossuth téren (2022.05.02.))