„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy: Amíg egyenlőtlen a játéktér nem érdemes új pártot alapítani

21/07/2022 18:52

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Ha az Európai Unió ki tud kényszeríteni valós változásokat a kormánytól, illetve, ha az ellenzék képes lesz megújulni és megszervezni önmagát, akkor volna esély a Fidesz leváltására – mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Megbeszéljük című műsorban.

2022. július 21. Megbeszéljük - 2022. 07.21 Hadházy Ákos
10:24
00:00

Bolgár György riporter azon felvetésére, hogy Hadházy miért nem szervez maga köré új pártot, a független országgyűlési képviselő úgy reagált, hogy a hat ellenzéki párt mellé nincs értelme létrehozni egy ugyanolyan hetediket. Egy új párt alapításának akkor van létjogosultsága, ha olyan emberek állnak az élére, akik már letettek valamit az asztalra, és ha van olyan aktivistabázisa, amelyik képes adott ügyekben konfliktust vállalni a párt érdekei mentén.

A független képviselő szerint ugyanakkor meg lehetne szervezni a legtisztességesebb pártot is, de amíg Fidesz felé lejt a pálya, addig nem érdemes. Az ellenzék felelősségének rótta fel, hogy ezeket az egyenlőtlenségeket korábban még nem kezdték ki. Hadházy kiemelte, hogy elsősorban a kormánypropaganda túlsúlyát kellene megszüntetni. Illetve tisztességes és demokratikus választásokra volna szükség, mert az ellenzék nem képes nyerni olyan "játéktérben", ahol a Fidesz szabályai szerint játszanak.

Hadházy kész volna együttműködni más pártokkal, de szerinte ez önmagában nem elég, a politikai játéktér szabályait kell megváltoztatni. „Annak idején Sallai (Sallai Róbert Benedek LMP-s képviselő 2009-2019 – a szerk.) pont azért lökött le a székről, mert együtt akartam működni más pártokkal” – utalt vissza Hadházy Ákos arra az esetre, amikor az LMP-s politikustársa 2018-ben felborította őt a székével együtt. A konfliktus azért tört ki kettejük közt, mert az akkori országgyűlési választásokon Hadházy vissza akart lépni a saját körzetében egy másik jelölt javára, azonban ezt az LMP berkein belül nem nézték jó szemmel.

A politikus szerint a Fideszt úgy lehetne kimozdítani a mostani stabil pozíciójából, ha az Európai Bizottság képes volna érvényesíteni az akaratát a magyar kormánypárttal szemben. Hadházy üdvözítőnek tartaná, ha az Európai Unió elérné Magyarországnál a korrupció visszaszorítását, illetve az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Ugyanakkor szerinte belső szerveződésre is szükség volna. A jelenlegi ellenzék az április 3-i országgyűlési választások után elvesztette hitelességét a szavazói számára. Ha az ellenzék képes volna megújulni és megszerveznie végre a különböző szereplők együttműködését, akkor volna esély a Fidesz leváltására – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Hadházy Ákossal
2022. július 21., csütörtök, 17:15
Riporter: Bolgár György