„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy: Napról napra meg kell mutatni, hogy banánköztársaság vagyunk

30/05/2022 21:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos szerint Orbán Viktor "honvédségi felderítő" luxusgéppel ment meccset nézni Párizsba, a Bajnokok Ligája-döntőre. A megválasztott képviselő az ellenzékből is hall olyan hangokat, hogy az urizálással nem kell foglalkozni, csak a kétségtelenül meglévő szociális problémákkal, de szerinte "napról napra meg kell mutatni, hogy banánköztársaság vagyunk". 

2022. május 30. Esti gyors - részlet 22.05.30. Hadházy Ákos
09:07
00:00

Hadházy Ákos független (megválasztott) országgyűlési képviselő szerint nagyon valószínű, hogy Orbán Viktor miniszterelnök katonai repülőgéppel ment szombaton a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjére Párizsba. Pénteken találkozott „a kis fasiszta barátnőjével” – Marine le Pent, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökét jellemezte így a képviselő –, majd Nicolas Sarkozy korábbi miniszterelnökkel (akit kétszer elítéltek vesztegetés és illegális pártfinanszírozás miatt) nézte meg a focimeccset. Az elvileg felderítő és futárgép csütörtökön délután Párizsban landolt, majd nem sokkal később jött is vissza. A politikus Facebook-posztjában tette hozzá, hogy egy Mészáros Lőrinc (a miniszterelnök régi barátja) által használt jet, az a bizonyos OE-LEM lajstromszámú érkezett vasárnap délben a francia fővárosból Ferihegyre, azzal jöhetett tehát haza szerinte Orbán Viktor.

Hadhzy úgy folytatta: már az is kérdéses, hogy a Le Pennel folytatott találkozóra kell-e kormányzati vagy katonai gép, de a meccshez különösen problémás. Ugyanis háborús veszélyhelyzetet vezet be a miniszterelnök, gazdasági válságra hivatkozik, és ehhez képest megy luxusjettel meccset nézni – hívta fel a figyelmet Hadházy, hozzátéve: egy ilyen gép működésének körülbelül 3 millió forintos óradíja van.

Sajnos már az ellenzékben is hallja azokat a hangokat, hogy ezekkel nem kell foglalkozni, ezekről ne beszéljenek, csak a kétségtelenül meglévő szociális problémákról. Szerinte viszont ha egy nemzetnek van tartása, akkor az ilyen ügyekkel is foglalkozni kell, „napról napra meg kell mutatni, hogy banánköztársaság vagyunk”. Ha beletörődünk, akkor a helyzet így is marad. Hozzátette, lenézi a nemzetét, aki úgy gondolja, hogy ezen túllesznek a magyarok és ez nem probléma.

Jelezte, szerinte Orbán Viktor azért is meri ezeket megcsinálni, mert nagyon sok ember úgyse hall semmi ilyesmiről. A propagandának az a lényege, hogy elhallgassa az igazságot, illetve elterelje róla a figyelmet és elhitesse, hogy ha a miniszterelnök „megvéd minket a háborútól és a rezsicsökkentést is megvédi”, akkor akár megtehet ilyeneket is. De aki így „szembeköpi az országot”, mint szavai szerint a miniszterelnök, az mást se gondol túl komolyan.

Másik téma: parkolóban álló szűrőbuszok

Emlődaganat-szűrésre használható buszokat vásároltatott a tisztifőorvos, tíz szűrőbuszt, aminek sok haszna lehetne, kis településekre is el lehetne velük jutni. Ehhez képest Hadházy Ákos azt az információt kapta, hogy ezeket nem használják, évek óta egy BKV-telep szélén parkoltatják. Hozzáfűzte, értesülései szerint már a prototípusnál látszott, hogy technikai gondok vannak a busszal.

Ezek 2019 óta 400 kilométert mentek, tehát a gyártóhelyről elvitték őket a telephelyre és otthagyták őket. A hűtlen kezelés gyanúját szerinte az veti fel, hogy a prototípust megvették 170 millió forintért és látták, hogy nem alkalmas a feladatra, mégis kifizették a másik kilencet. Ráadásul ez az összeg nagyon sok egy ilyen buszra, és itt sem az volt a lényeg a képviselő szerint, hogy működnek-e vagy lesz-e elég ember hozzájuk, hanem az, hogy elköltsék az európai uniós pénzt és csináljanak úgy, mintha valamit fejlesztettek volna. Több számítás szerint dupla áron vásárolták a járműveket, és Hadházy megjegyezte: az egészségügyben ez a megszokott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. május 30., hétfő 18:30
Műsorvezető: Dési János