„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy: Rogán körei intenzív üzleti kapcsolatban vannak a korrupt végrehajtói karral

15/06/2022 20:17

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos szerint a „velejéig korrupt” végrehajtói karral egészen intenzív üzleti kapcsolatban vannak Rogán Antal kabinetminiszter körei. A megválasztott képviselő több ingatlanügyről is beszámolt, szerinte úgy tűnik, több százmillió forint haszna lehetett Rogánék körének. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke még mindig a letartóztatott Schadl György, aki sajtóhírek szerint Rogán Antal kabinetfőnökének is intézhetett sikeres egyetemi vizsgákat.

2022. június 15. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (22.06.15.)
06:11
00:00

Hadházy Ákos megválasztott parlamenti képviselő korábban már írt arról, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar Rogán Antal kabinetminiszter köreitől bérli az egyik székházát.

Hadházy az Esti gyorsban azt mondta: két cégről van szó, az egyik Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak a tulajdona a cégjegyzék szerint, a másik papíron nem az övé, de az eddigi, végrehajtói kar belső köreiből származó információk szerint hozzá köthető.

Eddig azt lehetett tudni, hogy miközben eladta a végrehajtói kar az egyik székházát Rogán kabinetfőnökének, addig a másik cégtől bérelnek egy exkluzív ingatlant a Városliget sarkán, a Széchenyi fürdő környékén. Az új fejlemény, hogy a két cégnek azonos a könyvelője, holott az egyik budapesti, a másik veresegyházi bejegyzésű. Így már túl sok a „véletlen”, jegyezte meg: hasonlóak a nevek, ugyanaz a könyvelő és mindkét cég a végrehajtói karral üzletel. Szerinte a másik „strómancég”. Tehát – fogalmazott az ellenzéki politikus – a végrehajtói karral egészen komoly összefonódásai vannak Rogánéknak.

Hozzátette: Nagy Ádámnak nagy haszna lehet ebből, hiszen úgy tűnik, töredékáron vette meg az említettek közül az előbbi, Szegedi úti irodaházat, a másikat, a Hermina útit pedig a piaci árnál drágábban adja ki. Sőt, fűzte hozzá, van egy harmadik ingatlan is, az úgynevezett Lóvasút Indóház a XIII. kerületben, amelyet a Hadházy által strómancégnek nevezett vállalat vett meg a végrehajtói kartól. Tehát a „velejéig korrupt” végrehajtói karral egészen intenzív üzleti kapcsolatban vannak Rogán Antalék – mondta.

Amikor megnézték a végrehajtói kar honlapját, az üzletkötés részletei nem voltak fent, amikor próbálták megtudni közadatkéréssel, hogy mennyiért adták el az épületet, azt mondták nekik, hogy ez nem közadat, a cég pedig megtagadta a választ. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy több százmillió forint haszna lehetett Rogánék körének – fűzte hozzá.

Az ügy háttere

Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar elnökét tavaly novemberben tartóztatták le abban a bűnügyben, amelyben Völner Pál volt igazságügyi államtitkár is gyanúsított. Az ügyészség szerint a hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított volt államtitkár három éven át kapott rendszeresen kenőpénzt – összesen 83 millió forintot – a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Schadl az ügyészség ennél is jóval több pénzre, több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. A korrupciós ügynek 15 terheltje van – köztük több végrehajtó –, akik közül többen beismerő vallomást tettek. Hiába ül börtönben Schadl tavaly november óta, azóta is ő az elnöke a köztestületnek.

Nagy Ádám neve a Völner–Schadl-botrány idején vált (a korábbiaknál sokkal) ismertebbé. Arról jelentek meg ugyanis hírek nyomozati anyagok alapján, hogy Schadl György, a Magyar Bírói Végrehajtói Kar korrupciós bűncselekmények gyanújával letartóztatott elnöke Nagynak is intézhetett sikeres egyetemi vizsgákat. Ugyanakkor az érintett a Pécsi Tudományegyetem akkor azt közölte, hogy ők semmilyen problémát nem találtak.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors
2022. június 15., szerda 18:45
Műsorvezető: Szénási Sándor