„Klubrádió
A lényeg

Százmilliós nyereségek a gyanúsított bírósági végrehajtóknál

13/06/2022 07:10

A Schadl, Völner-ügynek jelenleg hét önálló bírósági végrehajtó gyanúsítottja van, amiben vesztegetéssel vádolják a végrehajtókat. Az ügyészség szerint ezek a személyek 884 millió forinttal vesztegették meg Schadlt, hogy az elnök őket nevezze ki egy-egy térség végrehajtójává. Ez akkora üzlet, hogy még a börtönben lévő elnök irodája így is rekord bevételt könyvelt el. A végrehajtók pedig továbbra sem merik/akarják leváltani.

Megegyezés a kilakoltatásra várók és az önkormányzat köz
 
Illusztráció
 
Budapest, 2003. november 27. Ideiglenes helyre költöztetik a végrehajtók által kiköltöztetett családokat. MTI Fotó: Takáts Péter
Fotó: Takáts Péter
 

 

Hogy miért fizettek ennyi, arra a 24.hu hétfői cikke lehet a magyarázat: 2021-ben a korrupcióval gyanúsított hatósági személyek irodái 954 milliós nyereséget termeltek, amiből 763 millió forintot fel is vettek a végrehajtók. Tehát "egy év alatt többet hoztak a konyhára a végrehajtói irodák, mint amennyi a gyanú szerint az elnöknek juttatott csúszópénz volt", így maga a "megvásárolt pozíció" folyamatos extraprofitot képes termelni a tulajdonosoknak.

A kenőpénzből aztán VölnerPál egykori államtitkár is részesült. Ő pedig cserébe törvényeket módosíttatott, hivatali akadályokat simított el a gyanú szerint.

A végrehajtók teljes nevét nem közölhetjük a személyiségi jogok miatt, de több gyanúsítottról már lehet tudni, hogy kicsodák: A legtöbb csúszópénzt – 254 millió forintot – a Budai Központi Kerületi Bíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó, M. Eszter fizette 2018. november és 2021. május között az MBVK elnökének. Az ő irodája tavaly 148 millió forint profitot hozott. Az összegből 52 milliót vett fel a végrehajtó. M. Eszter irodája 2018-as alapítása óta összesen 429 millió forint nyereséget ért el. 

A Ceglédi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó, V. Levente irodája, amely 232 millió forint nyereséget termelt, ezt az utolsó fillérig ki is vette a végrehajtó osztalékként. A férfi az ügyészség szerint 2021 áprilisa és 2021 májusa között 81,5 millió forint csúszópénzt fizetett ki Schadl Györgynek.

Üzlettársa F. Miklós, a Szigetszentmiklósi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó 197 millió forintot fizetett Schadlnak a posztjáért, az irodája 198,5 millió forint profitot termelt, a teljes összeget ki is vette a cégből. 2019-es alapítása óta szigetszentmiklósi végrehajtói iroda több 434 millió forint nyereséget hozott, vagyis F. Miklós már jóval többet keresett az üzlettel, mint amennyivel az ügyészség szerint megvesztegette Schadlt.

F. Mikós és O. Ákos végrehajtó együtt tette le ünnepélyes esküjét 2019 nyarán. O- is gyanúsított: 78 millió forintot fizetett, tavaly 59 milliós profitot termelt, összesen 110 milliót keresett a kinevezése óta.

N. Gábor, a Fonyódi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó az ügyészség szerint 42 millió forintot fizetett ki Schadlnak, a végrehajtói iroda tavaly 65 milliós nyereséget termelt.

Majdnem 200 millió forint profitot hozott Sz. Balázs, a Monori Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó irodája. Az ügyészség szerint a férfi 2018. október és 2021. június között 190 milliót forint kenőpénzt fizetett, és 2017. decembere óta 636 millió forint nyereséget produkált.

M.-né Cs. Éva, a Győri Járásbíróság mellett dolgozó önálló bírósági végrehajtó 51 milliós profitot számolhatott el tavaly, 22 milliót vett ki osztalékként. Az ügyészség szerint ő a posztért 2018. novembere és 2020. novembere között 40 millió forintot fizetett Schadlnak.

A vesztegetési ügynek 16 gyanúsítottja van.