„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: A képviselői jogok házelnöki korlátozása diktatúrában szokás

24/06/2022 12:22

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Hadházy Ákos megtagadta a képviselői eskütételt, ezért egy új törvénymódosítási javaslat értelmében tovább korlátozzák a jogait – mondta el Reggeli gyors című műsorunkban. A független országgyűlési képviselő szerint gyakorlati jelentősége nincs ennek, azonban ha a házelnök korlátoz egy képviselőt a jogai érvényesítésében, akkor diktatúráról beszélhetünk.

2022. június 24. Reggeli Gyors - részlet (2022.06.24.) Hadházy Ákos
07:46
00:00

A megválasztott országgyűlési képviselők eddig élhettek azzal a jogukkal, hogy minősített adatokat is kikérhettek az állami szervezetektől. Bár Hadházy kérdéseit sokszor elhárították sorosozásal és egyéb kifogásokkal, de legalább a joga megvolt a képviselői adatigénylésre. A mostani törvénymódosítás értelmében a szervezetek most már hivatalosan sem kötelesek adatokat kiadni. "Gyakorlati jelentősége ezért nincs a változtatásnak, azonban ha a házelnök korlátoz egy képviselőt a jogai érvényesítésében, akkor diktatúráról beszélhetünk" – mondta.

A kormány egy salátatörvényben szándékozik visszaszorítani Hadházy tevékenységét. A független képviselő munkája azért kellemetlen számukra, mert rávilágít arra, hogy a választás tisztességtelen volt. "Holott a diktatúrák számára lényeges kérdés, hogy elfogadtassák törvényességüket a társadalom nagy részével" – fejtette ki Hadházy.

Ugyanakkor Hadházynak eddig is voltak lehetőségei, hiszen a képviselői helyett a közérdekű adatigénylés eszközével tudott hozzájutni a kormány számára kényes információkhoz. Ez a módszer hatásosabbnak tűnt, mivel ha ezt megtagadja egy állami szerv, akkor az adatigénylő a bírósághoz fordulhat. Az elmúlt hét híre volt, hogy Hadházytól a képviselői fizetését is megtagadták, ezét gyűjtést szervezett, hogy a stábja juttatásait ki tudja fizetni. Szerencsére két nap alatt összejött a szükséges pénzmennyiség. Az adományok és a támogató üzenetek erőt adtak Hadházynak a további munkára.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2022.06.24., péntek 7:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert