„Köszönjük,
A lényeg

Kövér az ellenzékről: méltatlan bolhacirkusz, Hadházyról: bohócot csinál magából

8/05/2022 12:05

| Szerző: Klubrádió

Bár Kövér László még majdnem elsírta magát a meghatottságtól, amikor parlamenti képviselő lett '90-ben, az új politikai generáció miatt "a parlamentáris normák lepusztulásával kell szembesülnünk". A fideszes házelnök a közrádiónak azt mondta, a Momentum hezitálása, hogy részt vegyen-e az alakuló ülésen, méltatlan bolhacirkusz volt. Hadházy Ákos nevét nem mondta ki, de közölte: a független képviselő mondjon le, és "akkor továbbra is nyugodtan csinálhat magából bohócot".

"A parlamentáris normák lepusztulásával kell szembesülnünk, az új politikai generáció már az írott szabályokat sem kívánja betartani" – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a közrádióban az MTI beszámolója szerint.

A házelnök úgy emlékezett vissza: 1990-ben, amikor először lett országgyűlési képviselő, a meghatottságtól, megrendültségtől majdnem elsírta magát az alakuló ülésen, és nagyon sokan voltak még így. 

Viszont a 2010-et követő időszak már azt mutatta szerinte, hogy "egy más politikai generáció másfajta hozzáállással lép be a Ház kapuján, tehát nem érzi azt az erkölcsi felelősséget, nem érzi azt a méltóságot, amit a falak önmagukban sugároznak".

Bolhacirkusz

Megjegyezte: ennek az újfajta hozzáállásnak a mostani alakuló ülésen is voltak jelei, és példaként a frakciók egy részének kivonulását, vagy a Momentum frakció által szerinte eljátszott "méltatlan bolhacirkuszt" említette (hogy részt vesznek-e az alakuló ülésen vagy sem).

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék szerint szigorúan lép fel házelnökként az ellenzéki képviselőkkel szemben, Kövér László azt mondta: bár néha ők is "kreatívan értelmezték" a rendelkezésükre álló házszabályi lehetőségeket, bizonyos határokat soha nem léptek át. "Lehet, hogy volt olyan gesztusunk, talán személy szerint nekem is (…), amit ma már nem vállalnék büszkén(…), de azért soha nem vontuk kétségbe a parlamentarizmus szabályainak az érvényességét" – fogalmazott.

Nem az a kérdés, hogy én szigorú vagyok-e vagy sem, hanem az a kérdés, hogy ezek az emberek meg ezek a gondolatok hogy kerülnek egyáltalán a Parlament falain belülre” – tette hozzá.

Hadházy – név nélkül

Arra a kérdésre, hogy az az egy képviselő, aki nem tette le esküjét az alakuló ülésen, később leteheti-e, Kövér László azt válaszolta, természetesen, bár időpontot még nem tudott mondani. "Méltatlannak tartom egyáltalán, hogy ennek az embernek a személyes problémái egyáltalán szóba jönnek" – jegyezte meg, miközben nem mondta ki Hadházy Ákos nevét. "Mondjon le, és akkor továbbra is nyugodtan csinálhat magából bohócot az ország bármelyik kistelepülésén, annak a határában, utcáján, erdő mélyén, ahol éppen közönséget talál magának, de az Országgyűlést, meg egyáltalán a közéletet, szerintem méltatlan dolog terhelni a saját személyes lelki problémáival" – mondta a fideszes házelnök.

Eredmények

Kövér szerint talán többet is elértek, mint amit 2010-ben reméltek. A kétharmados felhatalmazások olyan mozgásteret nyitottak a számukra, ami lehetővé tette 2010 után, hogy egy második rendszerváltozással felérő korrekciót hajtsanak végre az 1990 óta eltelt időszak tapasztalatait felhasználva az alkotmányos berendezkedésen – vélekedett.