„Klubrádió
A lényeg

Szabad Európa: Rogánék megüzenhették az ellenzéki pártoknak, hogy ne támadják a rezsinövelést

1/08/2022 13:11

| Szerző: Klubrádió

A Szabad Európának anonim módon megszólaló szocialista szerint az ellenzéki pártokban lévő „fideszes kapcsolattartókon” keresztül érkezett konkrét kormánypárti elvárás Rogán Antaléktól, hogy az ellenzéki pártok ne növeljék, illetve használják ki a rezsinövekedés miatti lakossági elégedetlenséget.

„Miért alibiznek az ellenzéki pártok?” – tette fel a kérdést a napokban a Szabad Európa. A cikk azzal foglalkozik, hogy az ellenzék miért nem reagál nagyobb erőkkel arra, hogy a kormány sorban jelenti be a megszorító intézkedéseket, amik ráadásul nyilvánvaló ellentétben állnak a választási ígéretekkel.

A lehetséges válaszok között felvetődik, hogy az ellenzék „fáradt és szétesett” (több pártban teljes vezetőségcsere volt az április 3-i vereség óta), illetve talán arra várnak, hogy megérkezzenek az első, jóval magasabb számlák az emberekhez.

Egy, a Szabad Európának anonim módon megszólaló szocialista (politikus) szerint viszont az ellenzéki pártokban lévő „fideszes kapcsolattartókon” keresztül érkezett a konkrét kormánypárti elvárás Rogán Antaléktól, hogy az ellenzéki pártok ne növeljék, illetve használják ki a rezsinövekedés miatti lakossági elégedetlenséget. Ezt említette péntek este a Klubrádióban Hadházy Ákos független képviselő is.

Hozzáteszik: a betartatlan kampányígéreteket és a szociális elbizonytalanodást egyedül a NER-be legkevésbé integrált ellenzéki politikai szereplők igyekeznek meglovagolni: Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, volt miniszterelnök-jelölt és a Kutyapárt. Utóbbi a jóval kevesebb embert, viszont saját politikai bázisát érintő kata-módosítás miatt demonstrált több napon át az Erzsébet hídnál. A kata-szigorítás ellen egyébként a Momentum hirdette meg az első tüntetést (az ő választói bázisát is erősen érinti az adózási jogszabály módosítása), ami kérdésessé teszi az ellenzék fáradtságára és bénultságára hivatkozó érveket – olvasható a cikkben. A DK viszont még a kata-tüntetéseken részvételre is csak napokkal azok elindulása után szólította föl – természetesen Facebookon, és minden konkrétum, hely, idő említését kerülve – híveit.

Hadházy a Válasz Online-nak is beszélt erről: hétfő reggel megjelent interjújában a rra a kérdésre, hogy mondjon konkrét neveket, saját LMP-s múltjából hozott példát. 

„Pártelnöki időszakomból tudok konkrét példát hozni. Akkor magam is tapasztaltam ilyet.

– Milyet?

– Pártom egyik, akkor még nem képviselő tagjától kaptam egy üzenetet, amelynek feladója Rogán Antal volt. Közölte, hogy milyen reklámtörvényt adjunk be, amelyet szívesen megszavazna a Fidesz. Elhajtottam, aztán meglepve tapasztaltam, hogy az MSZP beadta azt a törvényjavaslatot. Igaz, Botka László akkor az asztalra csapott, ezért végül a szocialisták nem szavazták meg.”

A DK, a Jobbik, a Momentum, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd képviselői egyébként hétfő délután közös sajtótájékoztatót tartanak rendkívüli parlamenti ülés összehívásáról, és elmondják, milyen javaslataik vannak a megélhetési válság enyhítésére – teszi hozzá a 444.

Korábban Kele János, a Momentum elnökségi tagja a Klubrádiónak azt mondta, pártjuk aktivitásán is látszik, hogy szó sincs arról, hogy náluk ilyen beépített emberek dolgoznának, még csak suttogni sem suttogtak neki ilyesmiről.

2022. július 28. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Kele János - 2022.07.28.
12:24
00:00

Kele szerint a Momentum egyértelműen a motorja és a vezetője volt a nyári kormányellenes tüntetéseknek, nem csak Budapesten, hanem az egész országban. A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szigorítása, illetve kivezetése miatt lezajlott július 12-i, első fővárosi hídfoglalást kifejezetten a párt elnöke, Gelencsér Ferenc és a Momentum országgyűlési képviselői, valamint jómaga kezdeményezték, ezen kívül aznap módosítót is benyújtottak az országgyűlésnek. Majd másnap a Parlament előtt tartott tiltakozó demonstrációt is kifejezetten a Momentum szervezte, az aktivistáik vezették a vonulásokat és többször felszólaltak. Ennél is fontosabb, hogy a Momentum nem csak a fővárosban, hanem vidéken, Győrben, Szegeden, Debrecenben, Egerben és Nyíregyházán is tüntetéseket szervezett – tette hozzá Kele János. Szerinte a Momentumnál azóta is zajlik a munka, közben a katatörvény mellé bejött a rezsiemelés ügye is, amellyel kapcsolatban a Momentum és más ellenzéki pártok is javaslatokat fogalmaznak meg, valamint folyamatban van egy rendkívüli parlamenti ülésnap közös kezdeményezése is augusztus elejére.

Kele, mint mondta, nem állítja, hogy ennek ellenére nem jogosak a fenntartások, amelyekkel egyesek az ellenzék munkáját kezelik, de azt is látni kell, az eszközeik korlátozottak, egyelőre senkinek az invitálására nem mentek ki tízezrek az utcára tüntetni. Olyan rendezvény is van, amit civilek szerveznek, és azt kérik, ne jelenjenek meg pártzászlók, ezt a Momentum tiszteletben tartja, háttérben marad, ha azonban, például a kommunikációhoz, szervezéshez, segítséget kérnek tőlük, azt így is megadják.

Most az a fontos, mindenféle ego és pártérdek helyett, hogy az az egyelőre pislákoló elégedetlenség, amely hamarosan sokkal több választóban lesz ott, valódi társadalmi mozgalommá tudjon szerveződni. Kifejezetten káros, és kisiklatja a mozgalmat, ha arról kezdünk beszélni, milyen törésvonalak vannak pártok, képviselők, illetve civilek és politikusok között. Efféle híreket egyetlen helyen, Rogán Antal propagandaminiszter irodájában szeretnének olvasni – nyilatkozta a momentumos politikus még július 28-án.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)