„Köszönjük,
Esti gyors

Baranyi és Hadházy is szembemegy a fővárossal és a DK-val a Fudan ügyében

16/08/2022 21:26

| Szerző: Klubrádió

A főváros elengedte a Fudan-népszavazást, de Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester továbbra is azt szeretné, ha a kerületi lakói voksolhatnának az beruházásról. A DK szerint, amely az ügyben szóváltásba keveredett Baranyival, úgysincs pénz a Fudan Egyetem megépítésére. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő Baranyi mellett áll, szerinte az ellenzéki pártok a hiteltelenséget kockáztatják, ha kihátrálnak az ügyből. A Klubrádió összeállítása.

2022. augusztus 16. Esti gyors-részlet / Lesz-e népszavazás a Fudanról? - 2022.08.16.
05:52
00:00

Magára maradt a Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetem ügyében Baranyi Krisztina ferencvárosi független polgármester, a DK támogatása nélkül Budapest neki se fut a népszavazásnak – írta a Népszava még kedden.

A főváros annak ellenére hátrált ki a Fudan-népszavazás mögül, hogy az Alkotmánybíróság májusi döntése után, ami lehetetlenné tette az országos népszavazást, Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: nekik az a dolguk, hogy megtalálják a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket. Most kiderült, hogy fővárosi népszavazás sem lesz. Baranyi Krisztina, a Népszava kérdésére megerősítette, hogy Ferencváros a maga részéről kész népszavazást tartani az ügyben.

Tüntetés a Fudan Egyetem ellen
 
 Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én. MTI/Balogh Zoltán
 

A főváros a visszalépés indokaként a Klubrádióval azt közölte, az Alkotmánybíróság döntése után mindenki számára világossá vált, hogy Magyarországon csak arról lehet népszavazást tartani, amit a Fidesz megenged, ezért Budapest vezetése, korábbi ígéretéhez híven, más formában fogja kikérni a budapestiek véleményét a Fudan-beruházásról. Ezen túl nem kívántak nyilatkozni az ügyről.

Baranyi a Népszavának azt mondta, szerinte a legőszintébbnek az a verzió tűnik, miszerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormánynak arra sincs pénze, hogy befűtse az iskolákat, nemhogy Fudan Egyetemet építsen. Nem lesz Fudan Egyetem, ez az ügy csak arra jó, hogy feszültséget szítson az ellenzéken belül – mondta videoüzenetben Barkóczi Balázs, a DK szóvivője. Mint mondta, azzal nem tudnak mit kezdeni, hogy az elmúlt hónapok kommunikációja alapján Baranyi Krisztinának mindenről a DK jut eszébe. Inkább a megszorításokkal, a hétszeres gázárral és az orbáni inflációval kellene foglalkozni. Hozzátette, biztos benne, hogy a IX. kerületben élőket is jobban érdeklik a megélhetési gondok, mint a polgármester véleménye a DK-ról.

 
 A Fudan egyetem Budapesten a Diákváros területére tervezett kampusza ellen tüntettek 2021.06.05. Forrás: Klubrádió
 
 

Ferencváros független polgármestere, Baranyi Krisztina a lappal közölte, hogy a kérdéseiket már meg is fogalmazták, és ha a jogászok is úgy ítélik, hogy átmehetnek a törvényességi szűrőn, kérdéseiket a lehető legrövidebb időn belül beadják a választási bizottsághoz. Ez már akár augusztus végén megtörténhet.

Baranyi a Klubrádiónak azt mondta, a DK üzenete megerősítette számára, hogy a budapesti közgyűlésben nem kívánják támogatni a fővárosi népszavazás kiírását, amire, úgy látja, a párt nyilvánosan hangoztatott álláspontja az indok, miszerint a DK már semmilyen népszavazást nem támogat, hiszen egy ilyen voksolás úgy sem tud érvényes lenni.

Ám eközben, mondta Baranyi, az ellenzéknek dolga van a Fudan ügyével, hiszen ez a választási kampány egyik fő ellenzéki témája volt, és 130 ezer aláírás jöt össze a népszavazás támogatására. Súlyos ferencvárosi, fővárosi és országos ügyről van szó, miután attól, hogy a kormány a válságra hivatkozva felfüggesztett beruházásokat, a Fudan kampuszának a Diákváros kárára történő megépítését lehetővé tevő törvényt továbbra sem vonta vissza. A politikus azt is hangsúlyozta, mindig arról volt szó, hogy a Fudan első körben nem magyar költségvetési forrásból épül, hanem kínai hitelből, amelyet majd évtizedek alatt kell visszafizetni. Az tehát, hogy a törvényt nem vonták vissza, arra utal, a projektet csak altatják, halasztják, de ha a kínaiak úgy döntenek, hogy finanszírozzák, akkor a beruházás bármikor megkezdődhet.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő egyetért Baranyi Krisztinával abban, hogy a Fudan Egyetemről helyi népszavazást tartsanak. Szerinte ha az ellenzéki pártok ezt nem támogatnák, hiteltelenné tennék korábbi és mostani döntéseiket, kommunikációjukat is.

Az összeállítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Lesz-e Fudan-népszavazás?
2022. augusztus 16., kedd 08.35
riporter: Molnár Tamás