„Támogassa
Reggeli gyors

Nem mentette meg a kormánypropaganda sem a Nemzeti Sportot - beestek a számai

17/08/2022 13:34

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

10 éve készült egy felmérés, amely azt vizsgálta, milyen különbségek vannak a fiatalok és az idősek médiafogyasztási szokásaiban. A kutatásból kiderült, a 40 év alattiak a számítógépen tárolt fontos dokumentumokat a megőrzés érdekében inkább feltöltik az internetre, felhőbe vagy website-ra, míg a 40 év felettiek ugyanezen okból inkább kinyomtatják azokat. A generációs különbségek meglátszanak a sajtófogyasztási szokásokban is. Hammer Ferenc médiakutató a Reggeli gyors című műsorban beszélt a sajtó átalakulásáról.

2022. augusztus 17. Reggel gyors - részlet 2022.08.17. Hammer Ferenc
07:57
00:00

Nem zárt jó negyedévet a KESMÁ-hoz tartozó Hot! (6,93 százaléknyi csökkenés), és a Story esése is jelentős (6,46 százalék). 5 százalék fölötti csökkenést mutatnak a számok a Blikk napilap esetében is. 

Az adatokból jól látszik, hogy a könnyed olvasmányokat kínáló bulvárszegmensben volt a legnagyobb a visszaesés, egy kivétellel: a szintén a KESMA-hoz tartozó Nemzeti Sport napilap negyed év alatt ennél többet, csaknem ezerötszáz olvasót veszített, vagyis 7,31 százalékot esett a példányszáma – írta a Magyar Hang. A Fidesz-közeli sport napilap az utóbbi időben propagandalapként funkcionál, ugyanis Orbán Viktor és Szijjártó Péter megmozdulásairól örömmel számol be, sőt Mészáros Lőrinccel nagyinterjút közöltek

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) az idei második negyedévi gyorsjelentését az auditált hazai nyomtatott sajtótermékek példányszámairól hétfőn közölte. Ezzel kapcsolatban Hammer Ferenc médiakutató a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy a nyomtatott sajtó visszaszorulása egy olyan átalakulás, ami a média történetében többször végbement már. A média anyagváltozásában fontos mérföldkő volt a nyomtatott könyv megjelenése. A könyvnyomtatás idején azonban eleinte drágábbnak számított a kézzel másolt példányoknál, ugyanis ez utóbbi előállításáról kiépült ipar gondoskodott – fejtette ki Hammer.

Az utóbbi százötven évben hozzászoktunk a nyomtatott sajtó fogyasztásához, most viszont egy átrendeződés látszódik etéren. Hammer ugyanakkor elképzelhetőnek tart egy olyasfajta nosztalgiát, mint a vinilek esetében látszik. Megváltozik, hogy mi az, amit anyagi hordozón és mi az, amit digitális formában fogyasztunk. Hammer elmondása szerint a szakkönyveket sokkal szívesebben olvassa digitalizált formában, mivel könnyebben lehet benne keresni.

Hammer szerint lehet a nyomtatott sajtó egy átmeneti is egy átmeneti időszakot fog jelenteni a médiatörténetben. A nyomtatott és a digitális média közti átalakulásban valószínűleg a generációs különbségek lesznek döntőek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/interjú Hammer Ferenccel
2022. augusztus 17., szerda 08:33
Riporter: Para-Kovács Imre