„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fidesz kiszámolta, hatékonyabb a Facebook, mint a saját média

11/07/2022 11:34

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Elkezdte meghúzni a nadrágszíjat a kormánypropaganda, a megyei lapoknál történt elbocsátások, a Pesti tv és a Világgazdaság megszüntetése után a Magyar Hírlap is eltűnik az újságosstandokról. Polyák Gábor médiaelemző felhívta a figyelmet, hogy a nyomtatott sajtó az egész világon hatalmas problémákkal néz szembe. Egy gazdasági válság peremén vagyunk, ezért nem a médiaköltéseink, és újságelőfizetések száma fog növekedni a következő időszakban, ezt Magyarországon a Fidesznek sikerült azzal megfejelnie, hogy egykor nyereséges és fontos lapokat is tönkre tett, amihez csak hozzáért. Minőségi tartalmat tíz év alatt sem sikerült előállítaniuk. És az is szempont, hogy a Facebookra költött pénz a Fidesz szerint valószínűleg sokkal hatékonyabb költés, mintha a Magyar Hírlapnak adnák.

2022. július 11. Reggeli gyors - részlet 2022.07.11. Polyák Gábor
07:50
00:00

Bár a kormánypárti médiában egymás után szűntetnek meg lapokat, Polyák Gábort, a Mérce Médiaelemző műhely vezetőjét jobban aggasztja az, ami a még létező független médiával történik. Példaként említette a Magyar Hang nevű hetilapot, ami "komoly vészjelzést adott le, ők sem bírják a nyomdaköltségeket tartani". Továbbá a Klubrádiónak is évről évre kell előteremtenie a költségvetését, és "bajban van a HVG, a 444, a Telex" - mondta. Polyák szerint mindenki a megoldást keresi, "hogyan tudna életben maradni ebben a piac nélküli médiarendszerben".

 
Facebookra tervezve (Forrás: Orbán Facebook-oldala)

 

"Ehhez képest, hogy mi történik a KESMA és a Fidesz-média környékén, az egyáltalán nem érdekel", mondta Polyák. Szerinte ennek a tönkretett piacnak már minden maradékát lefölözték. Érdekes jelenségnek nevezte, hogy a Fidesz újabb kétharmada után arra lehetett számítani, hogy pénz, paripa, a fegyver továbbra is rendelkezésre áll, és hogy újabb állami költésekkel, kampányokkal bármit életben lehet tartani. "Nyilván nem tegnap derült ki, hogy abban a formában, ahogy a Figyelőt először Schmitt Mária tönkretette, aztán a KESMA, az értelmetlen. Nem tegnap derült ki, hogy a Magyar Hírlapot nem vásárolja senki. Ezek a kudarcok már régóta nyilvánvalóak voltak" - mondta.

Polyák szerint a tulajdonosokat "valójában eddig sem érdekelte, hiszen volt, aki finanszírozta a veszteségeket, az pedig az állam volt". De most a Fidesz valamiért úgy döntött, hogy a finanszírozást csökkenti, "vagy racionalizálja, de hogy mi van pontosan emögött, arról csak találgatni lehet".

A független médiáról szólva a Reggeli gyorsban elhangzott, hogy a Magyar Hang esetében még olvasók is vannak, a kérdés az, hogy ez a közösség meddig bírja fenntartani a lapot? Polyák felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Hang nem adományokból akart fennmaradni, hanem azt a régi modellt követte, hogy van egy termék, amit kézbe lehet venni hetente egy újság formájában. Itt nem a minőség változott, hanem a választás után a politikai közösségben jelentős csalódás volt, és ez befolyásolta az eladott példányszámukat. "Van egy elfordulás a politikától, és ez nem jól érinti a politikával foglalkozó lapokat". Továbbá ez nem is csak magyar probléma, hiszen a papír költség, a nyomdaköltség "az egekben van", egyre nehezebb a nyomtatott sajtót fenntartani.

Szerinte a Magyar Hírlap "bezárása" is egészen biztosan azzal függ össze, hogy a papír ára soha nem látott magasságokban van, nem éri meg kinyomtatni, nem hoz annyit a papíron az eladott példányszám, mint amennyibe a festék kerül.

Az a lap, aminek nincs olyan nagyvonalú szponzora, mint a magyar állam, az nem tud máshoz fordulni, csak a közönségéhez, de a közönség erőforrásai is végesek. "Egy gazdasági válság peremén vagyunk, ezért nem a médiaköltéseink, és újságelőfizetések száma fog növekedni a következő időszakban - mondta. Mint mondta, nem kiszámítható az az üzleti modell, ami adományokra építi a működését. "Amikor az emberek megnézik a tej és a kenyér árát és az olcsóbbat választják, akkor nem a független tájékoztatás lesz az elsődleges problémájuk".

Hogy mekkora költségcsökkenést jelent a nyomtatott piacról átmenni az online világába, arról Polyák azt mondta, a neten is meg kell élni. "Ugyan meg lehet spórolni a nyomda és a papírköltségeket, de a média működésének még mindig nem ez a legnagyobb része. Minőségi tartalmat előállítani, minőségi újságírókkal lehet".

Arról beszélt, hogy bár az elmúlt években elképesztő mennyiségű forrás ömlött a Fidesz-médiára, "képtelenek voltak versenyképes, az olvasó számára is érdekes és fogyasztható tartalmat előállítani. Sőt tönkretették, amit a kezükbe vettek" - mondta a szakember. Példaként említette a Figyelőt, tíz éve még "fontos orgánum volt", illetve a megyei lapok is hasítottak, amikor még az Axel Springer és a többi befektető kezében voltak: "hogyan lehetett kudarcot csinálni?", Ezeket a lapokat a Fidesz gyakorlatilag megszerezte, de nem tudta, hogyan kell működtetni. Az sem volt elég, hogy a minőségi újságírást előállító megfelelő emberekre amúgy a rendelkezésükre állt volna a pénz. Tehát az online a költségek nagy részét mégsem tünteti el.

Polyák elmondta, hogy nemcsak mi küzdünk ezzel. Ez egész világra jellemző, hogy keresik, milyen életképes modell-lel lehet fenntartani a minőségi újságírást. "Mindenki  szenved attól, hogy a Facebookon és a közösségi médiában bárki ugyanolyan hangosan tud szólni, mint az újságíró a hagyományos médiában". Emiatt az újságírásnak a társadalmi szerepe is nagyon megváltozott, és ez alól nem kivétel a Fidesz-média sem. "A Fidesz megtapasztalhatta, hogy milyen elképesztő hatékony tud lenni, amikor milliárdokat öntenek a Facebookra. Valószínűleg kiszámolták, hogy egy forint Facebook-költés mennyivel több szavazatot hozott, mint egy forintot önteni a KESMA-ra" - mondta a szakember.

Polyák Gábor azt mondta, "nagyon komplex problémával néz szembe a média, és egyelőre nincs jó válasz arra, hogy hogyan tovább".