„Klubrádió
A lényeg

Tarra vágott területen építettek lombkorona sétányt uniós pénzből

23/03/2023 14:30

| Szerző: Klubrádió

A lombkorona sétány kivitelezése nettó 60 millió forint uniós forrásból valósult meg, az építkezés közben azonban kivágták a fákat. A beruházásra Filemon Mihály, a falu polgármestere magánszemélyként nyerte el a támogatást. Az Átlátszó megkereste a polgármestert, aki azonban nem volt hajlandó nyilatkozni az uniós pénzek ügyében.

Már csak a helyszínen hagyott tuskók tanúskodnak arról, hogy a Nyírmártonfalvához tartozó puszta egykoron egy erdőnek adott otthont. A fák kitermelése aközben történt meg, hogy a helyi fideszes polgármester, Filemon Mihály 60 millió forintos uniós támogatásból lombkorona sétányt építtetett a területre. Az esetnek Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő és az Átlátszó járt utána, nekik azt üzente a polgármester, hogy semmi közük hozzá, mire költik az eu-s támogatásokat.

Nyírmártonfalva Debrecentől körülbelül 30 kilométerre keletre fekszik, közel kétezren lakják: a község külterületéhez tartozó tar pusztán valósult meg az a lombkorona sétány, amelynek közelében egyáltalán nincsenek élő fák. Az eredeti tervek szerint viszont az 50 méter hosszú sétányt a fák lombkoronájának szintjébe álmodták meg.

"Mindenkinek eljön az a pont az életében, amikor azt érzi, hogy felért a csúcsra, abba lehet hagyni. Az elmúlt években igyekeztem olyan helyszíneket bemutatni, amik képileg is megmutatják azt az iszonyatos szervezett lopást, ami az elmúlt 10 évben az európai uniós pénzekkel történt. Én úgy gondolom, hogy ennél szebb helyszínt, ennél szimbolikusabb helyszínt nemigen fogunk találni" – mondta Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő, abban a videóriportban, amelyet az Átlátszóval készítettek a helyszínen.

A beruházásra mint magánszemély Filemon Mihály, a falu polgármestere nyerte el a támogatást. A kifizetés az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program pályázatából történt. Az uniós pályázati nyilvántartás szerint a támogatást 2021-ben ítélték neki oda, a kérelmet még 2018-ban nyújtotta be.

A közbeszerzési értesítőben a VP4-8.5.2-17 azonosítójelű uniós felhívást tüntetik fel mint forrást. Az uniós támogatások keresőjében viszont a Filemon-féle lombkorona sétányt a Széchenyi 2020 VP program alatt a VP-8.5.1-17 azonosító alatt található.

A telek szintén a fideszes polgármester tulajdona. A 16,5 hektáros telek tulajdoni lapján Filemon Mihály nevét találjuk.

 
Tarra vágott pusztán épült a lombkorona sétány
 
 Fotó: Hadházy Ákos 
 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és az Átlátszó újságírói felkeresték a polgármestert a hivatalban. Azt szerettük volna megtudni, hogy miért magánszemélyként pályázott, és hogy a sétány elnyerte-e már végső állapotát.

A hivatalban arról tájékoztatták őket, hogy telefonon egyeztettek a polgármesterrel, aki épp Debrecenben tartózkodik, azt nem tudja megmondani, hogy mikor jön vissza. Hadházyék így annál a vendégházánál kerestek elérhetőséget a polgármesterrel, amire Filemon szintén mint magánszemély kapott uniós támogatást.

A polgármestert nem találták otthon, egy másik házból egy idő után egy közeli családtagja jött ki.

Hadházy Ákos szóvá tette, hogy a vendégházra nincs látható helyen kihelyezve az uniós támogatás tényéről szóló tábla, pedig az kötelező.

A hölgy az országgyűlési képviselő felvetésére azt felelte, hogy "Megvan a tábla, el van helyezve", mire Hadházy szerette volna megnézni azt, de a hölgy visszautasította a kérést.

A polgármester rokona azt is megtiltotta, hogy a képviselő a kerítés nélküli telekre lépjen. Majd hosszú vitázás után egyszer csak egy rövid időre bement a vendégházba, kijött, és azt mondta: "Kedves uram, fáradjon már oda!"; majd a vendégház túloldalára kísérte Hadházyt, ahol a szállás egy távoli ablakába kihelyezett táblára kezdett mutogatni.

"Szia Misi!" – hívta fel a nő Filemon Mihályt. "Nah, mondja, mit akar tőle?" – kérdezte Hadházyt.

"Az európai uniós támogatásokról szeretnénk kérdezni" – mondta az országgyűlési képviselő.

"Én is úgy gondolom, hogy semmi köze hozzá – mondta a telefonba a nő. "Viszontlátásra".

(Forrás: Átlátszó)