„Klubrádió
A lényeg

Nagyon rövid határidőkkel nyerik az autós tendereket Mészárosék

20/03/2023 14:49

| Szerző: Klubrádió

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft. sikere egy, a lap által felkért szakértő szerint abban áll, hogy nagyon – látszólag irreálisan – rövid határidőket vállal.

Autós közbeszerzéseket nézett át az Átlátszó azután, hogy a Közbeszerzési Hatóság elnöke kinyilatkoztatta: a magyar közbeszerzéseknél nincs átláthatóbb az unióban, a korrupciógyanús eljárások emlegetése pedig csak alaptalan politikai hisztériakeltés. A lap a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft. sikereit elemezte egy szakértő segítségével, és arra jutottak, hogy a cég gyakran nyer azzal, hogy nagyon rövid határidőket vállal – írja ironikus hangvétellel a Telex.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft. sikere egy, az Átlátszó által felkért szakértő szerint abban áll, hogy nagyon rövid határidőket vállal. Olyannyira rövideket, amikkel az olyan nagy ágazatbeli szereplők, mint a Porsche vagy a Mercarius nem tudják felvenni a versenyt.

A lap cikke szerint a felhívásokban az ajánlatkérők nagyon –  látszólag irreálisan – magasra tolták fel a szállítási határidő értékelési súlyszámát, ami azt eredményezte, hogy az esetek többségében a szállítási idő volt a legfontosabb, nem pedig az, hogy mondjuk milyen összegű volt maga a vállalás.

A Közbeszerzési Értesítőben található kilenc nyertes tendert megvizsgálva kiderült:

  • két esetben a Mészáros M1 Autókereskedő Kft.-nek könnyű dolga volt, mert csak ők tettek ajánlatot,
  • a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF) tender esetében, 5 darab személyautóból álló flotta beszerzésére írtak ki ajánlatot 3 éves bérleti szerződés keretében. Erre a és a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. mellett jelentkezett a Mercarius Flottakezelő Kft., a Postaautó Duna Gépjármű-kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., a UFleet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., is. Míg a többi cég 150, 179 és 180 nappal vállalta volna a beszerzést, addig Mészárosék 15 napos határidőt ajánlottak. Mivel ez fontos szempont volt, így nyertek is.