„Klubrádió
Hetes Stúdió

Kínai vakcina, korrupció, karanténlázadások

30/01/2021 14:07

| Szerző: Klubrádió/szg

A kínai vakcinától az újabb lesújtó magyar korrupciós adaton és Putyin fényűző birtokán át a karantén elleni lázadásokig ívelt a Hetes Stúdió adása. 

2021. január 30. Hetes Stúdió (2021. január 30., szombat 15:00)
105:55
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Vannak szakértők, akikkel aláírattak egy papírt, hogy most nem beszélnek egyes vakcinákról, mások önként hallgatnak, mondván, hogy a szer politikai kérdéssé vált, és ebben a légkörben nem lehet értelmesen beszélgetni és vitatkozni. De az is lehet, hogy mint annyi minden, a vakcinaügy korábban is politikai vetületben jelent meg. Kéri László politológussal beszélgettünk.

Magyarország a Transparency International értékelése szerint a 69. legkorruptabb ország a világon, és ha valakit ez vigasztal: nem lett rosszabb a helyzet, mint tavaly volt. Tegyük hozzá: Magyarország itt csak helyszín, a korrupció nem nemzeti vonás, hanem rendszerszintű. Európában Romániával és Bulgáriával vagyunk egy szinten, a világban Jamaicával, Tunéziával és Dél-Afrikával. Ligeti Miklóst, a Transparency Magyarország jogi igazgatóját kérdeztük a részletekről.

Több országban is komoly tüntetések vannak a lezárások ellen, holland városok utcái borultak lángba, de máshol is voltak karanténlázadások. A csaknem egy éve tartó korlátozások a turizmus és a vendéglátás kivéreztetésével jártak. A héten kiderült, hogy nálunk március előtt biztosan nem lesz nyitás, márpedig a vendéglátósok minden ígéret ellenére eddig egyetlen fillér bértámogatást sem kaptak, és úgy érzik, nem bírják ki addig. Egyesek a hét végére demonstrációt szerveznek, mások mindenképpen nyitnak, dacára annak, hogy a miniszterelnök súlyos szankciókat ígért be nekik. Józsa Márta összeállítása.

Az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus által közzétett, Vlagyimir Putyin cári szintű birodalmáról szóló videó a múlt héten Oroszország-szerte tüntetéseket robbantott ki, és ezek most is várhatók. A rendőri reakció durva volt, majd négyezer embert tartóztattak le. A Klubrádiónak Nyina Hruscsova, Hruscsov volt szovjet pártfőtitkár dédunokája azt mondta, Putyint ő mindig is cárnak látta, neki magának meg Sztálin volt a hőse.

A hét eseményeit Korpás Krisztina, Horváth Zoltán és Bolgár György beszélte meg Szénási Sándorral.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Hetes Stúdió
2021. január 30., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor