„Klubrádió

Ez az orosz vakcina nem ugyanaz a vakcina

27/01/2021 08:05

| Szerző: Klubrádió

Nem egyezik meg teljesen a kis adagokban és a tömegtermelés során készülő orosz Szputnyik V vakcina. A vizsgálatra felkért külsős szakértők jelezték is aggályaikat ezzel kapcsolatban. Ehhez képest az OGYÉI feltételek nélkül jóváhagyta a készítményt a múlt héten.

Az orosz Szputnyik V esetében a kisebb adagokban és a tömegtermelés során készülő vakcina nem teljesen egyezik, vagyis a klinikai vizsgálatok alatt nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet – írja a Népszava. A lap értesülései szerint ezt is kifogásolták szakértők az orosz oltóanyag hazai engedélyezése során.

Mindez alátámasztja, hogy a Szputnyik V vakcina gyors magyarországi engedélyezése még az eljárásban megkérdezett külső szakértők körében sem oszlatott el minden aggályt. Ezért éppen a segítségül hívott külső specialistákat lephette meg legjobban az OGYÉI feltételek nélküli múlt heti jóváhagyása. Információink szerint ugyanis a szakértők még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna.

Az engedély kiadása után volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző testületből, mert látva a következményeket feleslegesnek érezte a munkáját, a Népszava kérdéseire azonban sem ő, sem az OGYÉI nem reagált – foglalta össze a 444.