„Klubrádió
Reggeli gyors

Oltás? Na nem! Miért is?

29/01/2021 19:36

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A magyarok alig harmada mondja azt, hogy biztosan beoltatja magát koronavírus ellen. A közösségi immunitás eléréséhez 60-70 százalékos átoltottság kellene.

2021. január 29. Reggeli gyors - részlet 21.01.29. Istrate Dominik
08:59
00:00

A magyar lakosság harmada teljesen elutasítja a koronavírus elleni oltást. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ország életének újraindítását, hiszen 60-70 százalékos átoltottság kellene az úgynevezett „nyájimmunitás” eléréséhez, és a teljes elutasítókhoz még hozzá kell számolni a bizonytalanokat is. Magyarország hátulról a harmadik abban a sorban, amelyik az uniós tagállamokban mérhető oltási hajlandóságot mutatja.

Miért? Ezt vizsgálta a Political Capital és az Eurobarometer. A magyarok 70 százaléka nem bízik a kormányzati információkban. Sokan vélik úgy, hogy túl gyorsan készítettek vakcinákat, tehát azok veszélyesek lehetnek. Az orosz és a kínai oltóanyaggal szemben általános a bizalmatlanság, főleg a titkolózás, az információhiány miatt.

A Political Capital külpolitikai elemzője, Istrate Dominik beszélt arról a Reggeli gyorsban, hogy miként lehetne növelni az oltással kapcsolatos bizalmat.

Először is átlátható, igaz kommunikációt kellene folytatnia a kormánynak. Sok-sok valós információt közölni. Másodszor: nem politikusoknak, hanem művészeknek, sportolóknak, megbecsült embereknek kellene megjelenniük a médiában, hogy elmondják: az oltás jó, az oltás kell. Fontos lenne ismertetni azt is, hogy az oltás milyen előnyökkel jár a hétköznapi életben, a mozgásszabadságban. Itt lényeges az adatkezelés, ugyanis sokan azért nem jelentkeznek be oltásra, mert úgy gondolják, hogy a Fidesz titkos adatbázist épít.

A vírustagadók általában azzal érvelnek, hogy a „normális” életüket szeretnék visszakapni, az interneten rengeteg hazug tartalom terjed. Viszont az is tény, hogy az emberek a tudósoknak, szakembereknek hisznek. Tehát az ő véleményüknek kellene helyet adni a médiában, főképp a közösségi oldalakon.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor.

Reggeli gyors
2021.01.29. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert