„Klubrádió

A fideszesek 50 százaléka beadatná a kínai vakcinát

29/01/2021 11:07

| Szerző: Klubrádió

A kormánypárt szimpatizánsainak 50 százaléka a kínai, 55 százaléka az orosz oltóanyagot is beadatná magának. Ehhez képest az orosz vakcinát az ellenzékiek 22, a kínait csupán 8 százaléka fogadná el – derül ki a Publicus felméréséből, amelyet az intézet a Népszava számára készített. Összességében nőtt azok aránya, akik beoltatnák magukat valamely engedéllyel rendelkező vakcinával.

A megkérdezettek mindössze 35 százaléka adatna be magának orosz vakcinát, a kínai oltóanyagok elfogadottsága pedig még ennél is rosszabb, a válaszadók 27 százaléka vállalkozna arra, hogy a távol-keleti ország laboratóriumaiban kifejlesztett készítménnyel oltsák be – ez derül ki a Publicus Intézet által a Népszava kérésére készített januári reprezentatív közvélemény-kutatásból. A felmérés aktualitását az adja, hogy az Orbán-kormány az európai uniós és amerikai készítmények mellett orosz és kínai vakcinát is tervez vásárolni, Moszkvával már meg is állapodtak kétmillió adagról.

Azt írták: mivel az orosz és kínai vakcina ügye igencsak átpolitizált kérdés lett, a készítményt elfogadók és elutasítók ennek megfelelően jól behatárolhatók párthovatartozás szerint. A Publicus által megkérdezettek közül a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak 55 százaléka adatná be magának az orosz oltóanyagot, míg az ellenzéken belül ez az arány mindössze 22 százalék, illetve a bizonytalan szavazók között is csak 29 százalék. Az MSZP (4 százalék) és a Momentum (10 százalék) szavazói a leginkább szkeptikus csoportok az orosz vakcinával szemben, de a Jobbik (18 százalék) és a DK (24 százalék) körében is jelentős az elutasítottság mértéke. Egy kínai vakcinát a fideszesek fele (50 százalék) adatna be magának, míg az ellenzéki táborban csupán 8 százalék választaná, sőt, az MSZP és DK hívei közül senki sem. Viszont az EU által engedélyezett oltóanyagok közül a Pfizer-Biontech vakcináját 91 százalék választaná, a Moderna készítményét pedig 77 százalék adatná be magának.

A magyar lakosság 59 százaléka egyébként beoltatná magát koronavírus ellen az engedéllyel rendelkező vakcinákkal. A megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy biztosan az oltást választja, illetve 9 százalék valószínűnek nevezte, hogy beoltatja magát. További 6 százalék inkább nem kéri az oltást, illetve 28 százalék határozottan elutasítja azt. Ez javulást jelent a tavaly novemberi helyzethez képest, amikor legfeljebb 38 százalék választotta volna az oltást.