„Klubrádió

Gulyás: Maradnak a korlátozások március elsejéig

28/01/2021 11:04

| Szerző: Klubrádió

A jelenlegi szabályok fenntartása indokolt, bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz vezetne – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely közölte: a kormány szerdai ülésén áttekintette a gazdasági- és a járványhelyzetet, és az operatív törzs beszámolója alapján úgy döntöttek, hogy a novemberben bevezetett intézkedések hatályát egy hónappal, március elsejéig meghosszabbítják.

A miniszter azt mondta, bármilyen enyhítés oltás hiányában újabb járványhullámhoz és későbbi, még durvább szigorításokhoz vezetne. A kormány február közepén tekinti át a helyzetet újra.

Ez tehát azt jelenti, hogy fennmarad a kijárási korlátozás, valamint az éttermek, vendéglátóhelyek, színházak, mozik, sportlétesítmények is zárva maradnak.

Gulyás Gergely azt is kéri az országgyűléstől, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa meg. A kormány ezt saját hatáskörben 15 napig hosszabbíthatja, amit meg is tesz – írja a 444.

A miniszter szerint két esetben lehet enyhíteni: az aktív fertőzöttek számának jelentős csökkenése esetén, vagy akkor, ha kellő számú vakcina áll rendelkezésre. Ha lesz enyhítés, akkor először a vendéglátóhelyeket nyitják ki – tette hozzá a fideszes politikus.

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)