„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem rengeti meg Putyin hatalmát Navalnij videója

21/01/2021 19:41

| Szerző: Klubrádió

Az orosz emberek már sok mindent láttak, hihetetlen gazdagságot is. A nyilvánosságra került felvételeknek inkább politikai üzenetük van: ezt is tudjuk rólad és még mást is.

2021. január 21. Megbeszéljük - részlet 21.01.21. Székely Árpád
10:47
00:00

Alig ért haza Németországból Alekszej Navalnij ismert ellenzéki politikus, máris nyilvánosságra hozott egy videófelvételt, amely azt a palotát mutatja be, amely állítólag az elnökhöz köthető, bárki legyen is papíron a tulajdonosa. A felvételek hatása azonban nem lesz megrendítő – állítja Székely Árpád volt moszkvai magyar nagykövet. A palotáról évek óta lehetett tudni sok mindent, nevek is ismertek voltak már.

A tapasztalt diplomata nagyobb jelentőséget tulajdonít annak, hogy e filmmel kapcsolatban erős a német szál. Navalnij mérgezés gyanújával került kórházba, gyakorlatilag német segítséggel menekült ki Oroszországból. A német hatóságok adtak neki lehetőséget, hogy bemenjen abba a drezdai épületbe, amelyet a Stasi, vagyis a ’89 előtti Állambiztonsági Minisztérium jóvoltából a KGB használt. Ott dolgozott Vlagyimir Putyin is, és olyan kollégái, akik szinte vele együtt emelkedtek az orosz politika meghatározó emberei közé.

A német-orosz viszony most nem rossz, a két volt orosz állampolgár berlini meggyilkolása után ugyan fagyos volt, de mostanra javult. Angela Merkel mégis fontosnak tartotta közölni Putyinnal, hogy azért a humanitárius ügyekben működjünk együtt. Ez egy politikusnak, diplomatának sokat mond. Érdekes az is, hogy előkerült Putyin feleségének magánlevelezése, illetve annak egy része, amelyből kiderül, hogy az elnök még csak hivatalnok volt, amikor már telt neki egy 6 hetes Cannes-i családi nyaralásra.

A videó tehát annyiban figyelmeztetés Putyinnak, hogy jelezték neki: ezt is, azt is tudjuk rólad, és még talán sok minden mást is. Kérdés, hogy ez nem bőszíti-e fel az elnököt, nem kezd-e fenyegetőzni az atomfegyverekkel. Székely Árpád szerint ez nem opció. Az atomhoz nem nyúlnak, mert tudják, hogy akkor nincs tovább miről beszélni. Az viszont valószínű, hogy óvatosabbá teszi Putyint ez a nyilvánosság.

Az oroszok életén nem bolydítja fel. Egyrészt már sok mindent láttak, őrült gazdagságot, döbbenetes pénzek mozgását. Másrész Navalnij ugyan népszerű, de a legjobb esetben is csak a lakosság feléhez jut el. Az idősebben egy részét talán elgondolkodtatja a videó. Azt hihették, hogy a 90-es évek csúnya oligarchái lopták szét és szegényítették el az országot. Most meg kiderül, hogy már ott volt a mostani garnitúra is.

Ez nem palota, hanem egy város, sőt kisebb királyság

2021. január 21. Reggeli gyors - részlet 21.01.21. Németh András
05:44
00:00
A terület, amelyen a Navalnij által bemutatott komplexum áll, hírek szerint az FSZB, azaz a Szövetségi Biztonsági Szolgálat tulajdona a Fekete-tenger partján. Az egésznek az összértéke eléri a 100 milliárd rubelt. A fő épületben van jégpalota, kaszinó, táncterem, edzőterem, színház. Minden iszonyatosan drága bútorokkal berendezve. A területen, amely 39-szer nagyobb, mint Monaco, szőlészet, borászatok is működnek. Nyilván a szokott módon lehetett minderre Putyinnak pénze, oligarchák kaptak állami megbízásokat, és azokból csorgattak vissza az elnöknek tekintélyes summát – mondta a HVG újságírója, Németh András. Navalnij szombatra tüntetéseket szervez, sok mindent elárul, hogy azok mekkorák lesznek és hogy reagál a hatalom. Putyin egyelőre hallgat.

Az interjúkat a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors, Megbeszéljük
2021.01.21.
Műsorvezetők: Para-Kovács Imre és Bolgár György