„Klubrádió

Telefonon tárgyalt egymással Biden és Putyin

27/01/2021 08:34

| Szerző: Klubrádió

Kényes témákat is érintett első tárgyalása során a két ország vezetője. Egyeztettek a nukleáris fegyverek csökkentéséről szóló Új Start szerződés meghosszabbításáról, az ukrán helyzetről, arról, hogy Moszkva beleavatkozott-e az amerikai elnökválasztásba, valamint a Navalnij-ügyről. A CNN szerint ez is annak jele, hogy Joe Biden elődjénél szigorúbban lépne fel Oroszországgal szemben.

Megtörtént az első telefonbeszélgetés az Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden és Vlagyimir Putyin között – írja a Telex, hozzátéve, hogy nem volt szép.

A portál a CNN-re hivatkozva arról számolt be, hogy a Fehér Ház szóvivője szerint a két vezető egyrészt olyanokról beszélt, mint Biden javaslata az orosz-amerikai Új Start szerződés öt évre szóló meghosszabbításáról, másrészt arról, hogy milyen orosz agresszió van Ukrajnán; valamint minden idők legsúlyosabb amerikai kibertámadásáról, ami mögött valószínűleg orosz hekkerek állnak; arról, hogy Moszkva beleavatkozott-e az amerikai elnökválasztásba; azokról az értesülésekről, miszerint oroszok pénzt ajánlottak volna fel afganisztáni táliboknak amerikai katonák elleni támadásokért; de beszéltek a korrupcióellenes anyagokat gyártó ellenzéki politikus, Alekszej Navalnijról is, akit az orosz hatóságok őrizetbe vettek, miután visszatért az országba.

Joe Biden
 
Joe Biden
 

A CNN értesülései szerint Biden erősebb kézzel lépne fel Oroszországgal szemben, mint elődje, Donald Trump, akit még a választási kampányban azzal vádolt meg, hogy ő „Putyin ölebe”, és túl gyengekezű volt Oroszországgal.

A keddi telefonhívást a hírek szerint Putyin kezdeményezte, nem sokkal azután, hogy Bident beiktatták, de Biden előbb tanácskozni akart európai vezetőkkel (köztük Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság vezetőivel) és a saját tanácsadóival is. Így a beszélgetés előtt eligazították, milyen témákat érdemes elővenni, és vajon azokra hogyen reagálhat majd az orosz elnök. A hírek szerint Trump gyakran nem készült fel, mielőtt felhívta Putyint.

Putyin egyike volt az utolsóknak, akik hivatalosan gratuláltak Biden megválasztásához, több mint egy hónapot várt, mire az amerikai elektori kollégium is megerősítette Biden győzelmét.