„Klubrádió
A lényeg

Tízezrek tüntetnek Oroszországszerte

23/01/2021 17:46

| Szerző: Klubrádió/MTI

Már több mint ezer embert tartóztattak le az Oroszország számos városában megrendezett, Alekszej Navalnij melletti tüntetéseken.

Az egész országra kiterjedő megmozdulásokon többtucatnyi városban jelenleg is több tízezer ember vesz részt.Csak Moszkvában 40 ezren tüntetnek. Letartóztatták  Navalnij feleségét is, aki a moszkvai tüntetésen vett részt férje támogatására.

De Navalnij ügyvédjét is őrizetbe vették és a Navalnij által alapított korrupcióellenes alapítvány teljes vezetését is.A hatóságok már a szombati tüntetéseket megelőzően őrizetbe vettek ismert ellenzékieket, nem engedélyezett tüntetések szervezése vagy fiatalkorúak felbujtása címén. Közülük többeket előzetes letartóztatásba helyeztek vagy megbírságoltak. A hatóságok valószínűleg a távközlést is zavarják, hogy megakadályozzák a kapcsolattartást: több telefontársaság szolgáltatása akadozik Moszkvában és nehéz elérni a tüntetők közti egyeztetés egyik fő platformjának számító Twitter mikroblogot is.

 A tiltakozók közül sokan WC-kefét vittek magukkal – ezzel arra utaltak, hogy hazatérte után Navanij közzétette azt a videót, amelyben bemutatta Vlagyimir Putyin orosz elnök 400 milliárd forintnyi összegbe kerülő fekete-tengeri minikirályságát, ahol csak egy WC-kefe negyed millió forintot kóstált. A tüntetők teljesne megtöltötték a Puskin teret , ahol „Szabadságot” „Mondj le” Engedjétek el”, illetve Egy mindenkiért, mindenki egyért” "Putyin tolvaj" – jelszavakat kiáltozva elindultak a Kreml felé. Mivel gyülekezési tilalom is van a járvány miatt, a rendőrség erőszakkal oszlatja a tömeget.  

Eddig 68 millióan látták Navalnij, Putyint leleplező filmjét. Az oknyomozó anyagot az ellenzéki politikus azután tette közzé, hogy megmérgezése után visszatért németországi gyógykezeléséről Moszkvába és rögtön letartóztatták. Oroszország nagyobb városaiban – mintegy 90 helyen - most is tízezrek tüntetnek, miközben százakat vesznek őrizetbe. Egyre többen követelik – ahogy Sz. Bíró Zoltán Oroszország szakértő mondta Hetes Stúdió című műsorunkban – a tolvaj Putyin távozását.

Még az is lehet, hogy az orosz nép szemében Navalnij mártírrá válik, de arra Sz. Bíró Zoltán sem vállalkozott, hogy megjósolja, hogy ez a történet Oroszországban milyen irányba fordul. Csak az biztos – mondta –, hogy a sok felől tájékozódó fiatal nemzedéket, akik nem az állami hírforrásokból tájékozódnak, már nem lehet megtéveszteni.  

Prágában, Varsóban és Tallinnban is tüntettek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatása ellen. Prágában mintegy kétszázan vonultak az orosz nagykövetség elé, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek. A többségében fiatal tüntetők „Szabadságot Navalnijnak”, „Demokráciát akarunk, nem diktatúrát!” és „Le a törvénytelenséggel!” feliratú transzparenseket hordoztak. A megmozdulás rendbontás nélkül zajlott. Varsóban és Krakkóban is tiltakozást szerveztek. Észtország fővárosában, Tallinnban, illetve az észt-orosz határ mentén található Narvában is több százan tüntettek.