„Klubrádió

Engedélyezte a kínai vakcinát az OGYÉI

29/01/2021 12:25

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm oltóanyagára – jelentették be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint ezzel tovább bővült az a paletta, amellyel védeni tudják a magyar lakosságot a koronavírus ellen.

A hvg felidézi, hogy a Sinopharm vakcinájával eddig nagyjából 20 millió embert oltottak be a világban. Az elölt kórokozót tartalmazó oltóanyag a kínai hatóságok szerint 79 százalékos hatékonyságú, de problémát jelent, hogy a klinikai kísérletek dokumentációja egyáltalán nem elérhető. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta: a vakcinából akár egymillió dózis is Magyarországra érkezhet.

Müller Cecília országos tiszti főorvos úgy fogalmazott: bővült a felhasználható oltóanyagok palettája, mert az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezéstudományi Intézet (OGYÉI) pénteken a kínai Sinopharm vakcinának is megadta a szükséges engedélyeket. 

Azzal, hogy a Sinopharm termékét is engedélyezte a magyar hatóság, a szakemberek által használható oltóanyagok száma ötre nőtt. Eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, továbbá a Szputnyik V vakcinákat lehetett használni Magyarországon.

Müller Cecília szintén a hvg kérdésére beszélt az orosz vakcináról is: a tiszti főorvos azt közölte, hogy a vizsgálatok közül, amelyek 9 paraméterből állnak, 7-et már elvégzett a népegészségügyi központ. Azt mondta, hogy az ellenőrzések mindegyike kedvező eredménnyel zárult. Az úgynevezett biológiai vizsgálat még hátravan, de a hét végéig ezt is elvégzik. Ennél azt nézik meg, hogy a bevitt, úgynevezett vektorvírus nem szaporodik-e a szervezetben.