„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kálomista: Az amerikaiak is benne lehettek az Elk*rtuk-perben, Hann: No komment

16/12/2022 21:17

| Szerző: Klubrádió

Miután Kálomista Gábor producer első fokon elbukta az Elk*rtuk-pert, azt nyilatkozta: "talán csak az amerikai nagykövetség közelségét lehet érezni az ítéleten". Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója, aki jó hírnevének védelmében megsértése miatt perelt, azt mondta: nem szeretné kommentálni a kurzusfilm producerének szavait. Olyan, mintha Kálomista szerint valami világméretű összeesküvésnek lenne része ez az egyébként teljesen korrekt bírósági eljárás – tette hozzá.

2022. december 16. Megbeszéljük / részlet, Hann Endre (22.12.16.)
15:10
00:00

Pénteken hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék a szeptemberben indult Elkxrtuk-perben. Az elsőfokú ítélet szerint Kálomistáék megsértették Hann jó hírnevének védelméhez fűződő személyiségi jogát a Megafilm oldalán megjelent közleménnyel, aminek Miniszterek, bűnözők és tanácsadók – de vajon melyik ellenzéki politikus aktív még ma is? volt a címe és konkrétan Hann Endrével azonosította a filmbeli Endrét, az egyik negatív figurát.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője szerint felesleges hibát követtek el, amikor a film promóciós anyagaiban nevesítették őt, a fényképét a színészé mellé tették. Furcsa szlalomozásnak nevezte, hogy Kálomista Gábor kezdetben azt mondta: a film történelmi valóságot mutat be, aztán, ahogy beadták a keresetet, azonnal elkezdte hangsúlyozni, hogy fikcióról van szó és felháborodottan kezdte védeni az "úgymond művészi szabadságot".

Arról is beszélt, hogy Kálomista "továbbra is propagandává fordítja" ezt az ügyet, "propagandistaként működik", legutóbb azt állította, hogy nagyon elégedett, mert a bíróságon senki nem tette szóvá, nem kérdőjelezte meg a 2006 őszi események bűncselekmény-jellegét. Ez viszont egyáltalán nem volt a per tárgya – tette hozzá.

A producer dokumentumfilmet is készített a perről. Hann Endre elmondta, már az első tárgyalási nap előtt forgatócsoport és kamerák várták. Alá akartak íratni vele egy hozzájáruló nyilatkozatot, de ezt nem adta meg, és ami ennél fontosabb, a bíróság sem engedte nekik forgatást. A nyilvánosság tájékoztatására egyébként híradósok jelen lehetettek. Őt az képesztette el, hogy a dokumentumfilm elkészítésével nem várták meg az ítéletet, egy közbülső ponton be is mutatták. Ezt nem tudta máshogy értelmezni, mint hogy nyomást akarnak gyakorolni a bíróságra, mert nagyon erős politikai propagandajellege volt annak is, és a kormányközeli sajtóban is visszatérően kampányt folytattak a perhez kapcsolódóan. 

Műsorvezetőnk, Bolgár György felidézte a producer egy érdekes kijelentését az ítélethirdetés után. "Megnyugtathatom a HVG lelkes olvasóit, hogy Magyarországon nem csorbul az igazságszoláltatás. Talán csak az amerikai nagykövetség közelségét lehet érezni az ítéleten…" – mondta Kálomista Gábor. Arra a kérdésre, hogy ez egyáltalán hogy jön ide, Hann Endre azt mondta: "ezt nem szeretném kommentálni". Olyan, mintha Kálomista szerint valami világméretű összeesküvésnek lenne része ez az egyébként teljesen korrekt bírósági eljárás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2022. december 16., péntek 16:15
Riporter: Bolgár György