„Klubrádió
A lényeg

Hann Endre nyert Kálomista Gábor ellen az ElkXrtuk-perben

16/12/2022 12:26

| Szerző: Klubrádió

Pénteken hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék a szeptemberben indult Elkxrtuk-perben.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója márciusban perelte be jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt az Elkxrtuk című film producerét, Kálomista Gábort, mert úgy érezte, vele azonosítják a film egyik főszereplőjét, akit szintén Endrének hívnak és közvélemény-kutató.

Az elsőfokú ítélet szerint Kálomistáék megsértették Hann jó hírnevének védelméhez fűződő személyiségi jogát a Megafilm oldalán megjelent közleménnyel, aminek Miniszterek, bűnözők és tanácsadók – de vajon melyik ellenzéki politikus aktív még ma is? volt a címe és konkrétan Hann Endrével azonosította a filmbeli Endrét – írja a 444.

 
Hann Endre.Forrás: Facebook
 

A bíróság szerint a filmforgalmazó ezzel a közleménnyel úgy mutatta be Hannt, mintha a filmbeli karakterhez hasonlóan 2006-ban ő is kutatási adatokat manipulált volna, személyesen is részt vett volna az MSZP-SZDSZ- kormány politikai döntéseinél; kapcsolatot tartott volna Szilvásy György titkosszolgálati miniszterrel; részt vett volna az őszödi beszéd kiszivárogtatásában; és részt vett volna a rendőri erőszakról szóló döntésben is.

A bíróság eltiltotta Kálomistát a további jogsértéstől, valamint magánlevélben és a Megafilm honlapján is bocsánatot kell kérnie Hann Endrétől. Ezen kívül pedig 1,5 millió forint sérelemdíjat és 500 ezer forint perköltséget is kell fizetnie.