„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hann Endre: Teljes képtelenség Kálomista vádja, nem akarom betiltatni az Elk*rtukat

7/09/2022 19:40

| Szerző: Klubrádió

Miután Hann Endre, a Medián ügyvezetője beperelte az El*rtuk készítőit, a kormányközeli sajtónak azt nyilatkozta Kálomista Gábor producer, hogy Hann be akarja tiltatni a filmet. A közvélemény-kutató elmondta: ez teljes hazugság vagy legjobb esetben egy tájékozatlan ember félreértése. A további jogsértéstől akarják eltiltani a kurzusfilm készítőit, vagyis ha lesz második rész, "abban én már ne jelenjek meg azonosítható módon egy gonosz, cselszövő közvélemény-kutató szakemberként" – fogalmazott.

2022. szeptember 07. Megbeszéljük / részlet, Hann Endre (22.09.07.)
15:41
00:00

Márciusban számoltunk be arról, hogy beperelte az Elk*rtuk című film készítőit Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató vezetője személyiségi jogának megsértése miatt. Ugyanis a kurzusfilmben róla mintázták az egyik negatív figurát, az egyébként Endrének is nevezett közvélemény-kutatót, aki a 2006-os zavargásokról szóló fikciós történet szerint a háttérből irányítja a baloldali kormány döntéseit és hamis kutatási eredményekkel manipulálja a közvéleményt.

Szeptember 1-jén a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében kezdődött el Hann Endre és Kálomista Gábor pere. Az Elk*rtuk a kampány egyik eszköze is volt kormányoldalról: a közrádióban tényként beszéltek a filmben bemutatott nyilvánvaló képtelenségekről, Navracsics Tibortól Deutsch Tamásig kormánypárti politikusok lobbiztak a film mellett, sőt, volt olyan állami tisztviselő, aki zsebből fizette be rá kollégáit. Később a fél NER felvonult a díszbemutatón, és az Elk*rtukat leadta a TV2 is. Mozikban a filmet összesen 130 ezren látták vagy kellett látniuk – összegezte a 444. Az imdb nevű nemzetközi filmes oldalon a 10-es skálán 1,5-re értékelték a nézők Keith English moziját.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője a Megbeszéljük adásában elmondta: olyanra nem emlékszik, hogy egy induló pernél ilyen offenzívát indítsanak a felperes ellen. Ugyanis a kormányközeli sajtóban már olyanokat lehet olvasni, hogy Hann Endre arra kéri a bíróságot, tiltsa be a filmet.

"Nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek, ez szánalmas vergődésnek tűnik" – fogalmazott. Hozzátéve, vele nem nagyon volt baja egyik politikai oldalnak se, noha mindig voltak olyan pillanatok, amikor valami kezdvezőtlent hoztak ki egy-egy pártról vagy vezetőről. Alapvetően elismerik a teljesítményüket a választási előrejelzéseket tekintve és a pártatlanságukat is. Gyurcsány Ferenc és kormánya megítélésének mélypontra kerüléséről "elsőként és a legdrámaibb módon" számoltak be. És ehhez képest jönnek azzal, hogy Gyurcsány javára hamisítottak adatokat, ami olyan mértékig sérti őt, hogy az tűrhetetlen. Most meg jönnek olyan dumákkal, hogy ezzel a perrel korlátozni akarják a szólásszabadságot. "Mondják ezt azok, akik ettől a rádiótól elvették a frekvenciát" – jegyezte meg feldúltan.

Szerinte tehát a hazugságok annak köszönhetőek, hogy a jogászaik rádöbbentették Kálomistáékat, a producereket, hogy teljesen ellentmondó nyilatkozatokat tettek és most már futnak a pénzük után. Először azt mondták, hogy a két főszereplőt leszámítva a történet a valóságot mutatja be, a Titanicot hozták fel példának. A filmben ő Endre volt, egy M-betűs cég vezetője, aki közvélemény-kutató, de a neki küldött promóciós anyagban – egyébként két ingyenjegyet is kapott, ami az arcátlanság határát súrolja, jegyezte meg – ennél is tovább mentek, azt írták, hogy "reméljük, tetszeni fog a film, amelyben ön is feltűnik". Aztán, amikor megkeresték Kálomistát, hogy peren kívül egyezzenek meg, azt mondta, ez fikció. Hann szerint össze-vissza beszél a producer, "ez hülyeség, ilyet nem csinál egy okos filmes", nem kellett volna azonosítható ember ehhez a szerephez. 

Majd szóba került a beszélgetésben, hogy Kálomista azt is mondta: "Hann Endre a film betiltását követeli". A közvélemény-kutató közölte: "ez teljes hazugság". A legnagyobb jóindulattal azt tudja mondani, hogy egy nagyon tájékozatlan ember félreértése, mert valóban a keresetükben szerepel, hogy tiltsák el az alperest a további jogsértéstől. Ami nem azt jelenti, hogy a filmet be kell tiltani, ez föl nem merült, csak azt kérik, hogy ne folytassák, hiszen "úgy tűnik, hogy a filmnek lesz folytatása, abban én már ne jelenjek meg azonosítható módon egy gonosz, cselszövő közvélemény-kutató szakemberként" – fogalmazott.

Szerinte a filmet a bemutató előtt nem sokkal újra kellett vágni, mert biztos benne, hogy a fő célpont az akkor az előválasztás esélyesének tekintett Karácsony Gergely főpolgármester lett volna. De ő visszalépett, így kénytelenek voltak Dobrev Klárát megtenni negatív főszereplőnek. Az már túl bonyolult lett volna, hogy a filmben folyamatosan szereplő "Endrét" újraírják. Az köztudott, hogy Karácsony valamikor a Medián munkatársa volt, "kiváló szakember, jó kolléga, sajnálom, hogy politikára adta a fejét" – fogalmazott Hann Endre. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. szeptember 07., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György