„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szilvásy az Elkxrtukról: A Fidesz a saját világát filmesítette meg

23/10/2021 09:04

| Szerző: Klubrádió/szg

„A Fidesz a saját világát filmesítette meg szerintem, 2006-ban nagyjából így intézhették a beszéd nyilvánosságra hozatalát”, és utána a tömeg mozgatását, mint ahogy azt az ő nyakukba akarják varrni, megfordítva a szereposztást – fogalmazott Szilvásy György volt titokminiszter, akit nevesítenek is az Elk*rtuk című filmben. Hozzátette: Dobrev Klára filmbeli szerepe teljes kitaláció, a DK jelenlegi európai politikusának semmilyen szerepe nem volt a kormányzati intézkedésekben. Szilvásy mérlegeli a per lehetőségét.

2021. október 22. Megbeszéljük / részlet Szilvásy György (21.10.22.)
12:59
00:00

A Telex azt írta, hogy az Elk*rtuk című film valójában nem is Gyurcsány Ferenc, hanem Dobrev Klára és Szilvásy György gonoszságáról szól. A volt titokminiszter a Megbeszéljük adásában mondta: nem lepi meg, amit ezekből a kritikákból lát, a történelemhamisítás nagy léptékkel ment eddig is, és most „a goebbelsi propagandagépezet újabb alkotásával” mintha teljessé tenné.

„A Fidesz a saját világát filmesítette meg szerintem, 2006-ban nagyjából így intézhették a beszéd nyilvánosságra hozatalát”, és utána a tömeg mozgatását, mint ahogy azt az ő nyakukba akarják varrni, megfordítva a szereposztást – fogalmazott Szilvásy György. A Fidesz akkori és mostani világát összegyúrva csinálták meg a filmet – vélekedett.

Dobrev szerepe teljes kitaláció

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca korábbi nélküli miniszter Dobrev Klára filmbeli szerepéről azt mondta, az egész kitaláció, egyetlen pici részletnyi alapja sincsen. Nem is értette, hogy kerül bele Dobrev Klára, „valamiféle tisztelet lehetett volna a készítőkben a realitás iránt”. Dobrevnek semmilyen szerepe nem volt a kormányzati intézkedésekben, és a kettejük közötti filmbeli együttműködés is teljes kitaláció. Persze a reálpolitikai célokat érti. Hozzátette: neki nem volt tennivalója ezekben az ügyekben, a rendőrségnek, a Belügyminisztériumnak volt. Megjegyezte: soha az életben nem vett részt autós üldözésben, villogós autója se volt – erre is azt mondta, hogy a Fidesz a saját világát írja le.

A producer a film előzetes reklámjaiban nevesítette rajta kívül Dobrev Klárát és Hann Endrét is. Szilvásy György arról konzultált az ügyvédjével, hogy lehet-e ezen az alapon perelni. Hozzátette: a pereskedés nem a személyes sérelme miatt vetődik fel, és mert szeretne valamit kapni, hanem azért gondolja mégis megtenni ezt a lépést, ha ügyvédje lát rá lehetőséget, mert ha szó nélkül hagyják, a történelem átírásához hozzá kell szokni. Az utókor számára érdemes lenne ilyen pereket elindítani mindenkinek, akit célba vett a film.

Mi derült ki később?

Azt mondta, 2010 után sokkal okosabbak lettek, mert a Fidesz tevékenysége folytán sok bírósági tárgyalást tartottak, és ezekből olyan aktákat ismerhettek meg, amelyekről nem volt korábban tudomásuk. Ezek a dokumentumok a különböző hivatalok illetékes vezetőinél voltak, de nem a legfelső szinten. Szerinte nagyon érzékeny politikai helyzetben ezek a szervezetek inkább a saját védelmük érdekében tesznek lépéseket, az aktákkal is így járhattak el, de ez csak feltételezés, mert azóta nem beszélt az illetőkkel. A beszélt kiszivárogtatásával összefüggő fideszes lépésekről volt tudomásuk, de a teljes kép nem állt össze 2006-ot követően. Ami 2010 után derült ki szerinte: ahogy a Fidesz az akkori Jobbikkal összejátszva hogyan készítette elő a beszéd nyilvánosságra hozatalát, és ahhoz időzítve a szeptember 18-i és október 23-i tüntetéseket, „a város lerombolását”, hogyan szervezte meg az ehhez szükséges csoportokat, hogyan szervezték a nemzeti ünnepre a Fidesz demonstrációját az Astoriához, úgy, hogy kérték őket, ne tegyék meg. Utóbbira írásban azt válaszolták: dehogynem. Ez ismert volt korábban is.

Peres ügyek

Szilvásy György a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter volt 2007. július 1–től 2009. április 15-ig. Ahogy a beszélgetésben is említette, sok perben vett részt. Ahogy Wikipedia írja a személyéhez kapcsolódó esetekről, a Zuschlag-ügyben tanúként hallgatta ki a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Szilvásyt, aki a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium közigazgatási államtitkára volt 2003 júniusáig. 2009 májusában, nem sokkal azután, hogy megszűnt a második Gyurcsány-kormány, a Központi Nyomozó Főügyészség egyrendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsította meg. Az ügyészség szerint a volt miniszter jogtalanul sokszorosította és osztotta szét az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak az UD Zrt. ügyvezetője, valamint Demeter Ervin és Kövér László közötti, a magyar titkosszolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetések szövegét. Valamint „jogalap és törvényes cél nélkül, szükségtelenül kezelt” személyes adatokat. 2015 januárjában minden vádpont alól jogerősen felmentette az UD Zrt.-vel összefüggő büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla a volt minisztert. Ezzel az elsőfokú, szintén felmentő végzést hagyták helyben. 2011-ben Szilvásyt egy újabb ügyben, Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal kémkedéssel gyanúsított volt főigazgatójának terhelő vallomása alapján vonták eljárás alá. Házkutatás után a kémkedéssel gyanúsított volt tárca nélküli minisztert őrizetbe is vette a rendőrség, de három nappal később szabadlábra helyezték. 2013. július 5-én a Debreceni Törvényszék első fokon felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, a közügyektől 3 évre eltiltották. Társait szintén elítélték, az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. Szilvásy fellebbezett az ítélet ellen. Másodfokon eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezték az ítéletet. A megismételt elsőfokú és másodfokú eljárásban 2017-ben felmentették.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Megbeszéljük...
2021. október 22., péntek 16:20
Műsorvezető: Bolgár György