„Klubrádió
A lényeg

Hann Endre az Elkxrtukról: Ha nem lenne ennyire kártékony, nevetségesnek mondanám

28/10/2021 20:29

| Szerző: Klubrádió

Itt nem elsősorban a személyem érdekes, hanem az általam vezetett Medián. Olyan mértékű hitelrontásról van szó, amelyet aligha lehet válasz nélkül hagyni – nyilatkozta Hann Endre, a Medián igazgatója a HVG360-nak az Elk*rtuk című kurzusfilmről, amelyben a főbb negatív szereplők között tüntették fel.

Mindig is ügyelt a Medián függetlenségére, ezért botrányos az Elkúrtuk, nyilatkozta a HVG360-nak Hann Endre, a Medián igazgatója, akinek figurája feltűnik a Kálomista-féle propagandafilmben, az Elk*rtukban. Ugyanis ha egy közvélemény-kutatót elkönyvelnek az egyik oldalra, akkor a másik oldalról kevésbé állnak szóba vele, és egy idő után nem lesznek pontosak a mérései. A Mediánnak eddig minden kormány- és rendszerváltáson át sikerült megőriznie a tekintélyét – hangsúlyozta.

Hozzátette: az azért érdekli, miért lett ilyen fontos a Fidesznek. „Talán a kormányközeli közvélemény-kutatók menedzseltek be bosszúból a filmbe, mert annyiszor igazam lett velük szemben? Vagy Karácsony Gergely lejáratásához kellett rólam, az akkori főnökéről és munkahelyéről hazug mesét kitalálni, mintha a politika alakítói lettünk volna?” – kérdezte.

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés, hogy egy propagandafilmben az ő alakja lett a „kettős életet élő” főgonosz, azt válaszolta: Annyira abszurd az egész, hogy épeszű ember nem hiheti el. „De itt nem elsősorban a személyem érdekes, hanem az általam vezetett Medián. Olyan mértékű hitelrontásról van szó, amelyet aligha lehet válasz nélkül hagyni. Egyébként, ha nem lenne ennyire kártékony, nevetségesnek mondanám, hogy az ötvenes évek propagandafilmjeire hajazó „műalkotás” azzal próbálja dokumentumfilmként hitelesíteni magát, hogy létező személyekkel dúsítja fel a képtelen fikciót” – fogalmazott a szociálpszichológus.

Arról is beszélt, hogy a kilencvenes években szinte minden pártnak, a Fidesznek is dolgoztak, ugyanis akkor még nem volt szétszakítva az ország és a szakma. Megjegyezte: hiába voltak szerződéseik a Gyurcsány-kormánnyal, 2009-ben épp a lemondása előtti napokban a HVG-ben ők közölték azt a mérést, amely szerint negatív csúcsot ért el a miniszterelnök népszerűsége.