„Klubrádió
Megbeszéljük...

Iványi Gábor: Nem könyörögvényt küldtem Orbánéknak

13/10/2023 18:10

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

"Kicsit belehalok ebbe a csapásba. Lehet, hogy nem a szó szoros értelmében, de mégis emberileg nagyon nehéz" – mondta Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvégközösség (MET) vezetője annak kapcsán, hogy jelenleg fizetést sem tudnak adni a munkatársaknak, és kizárólag támogatásokból működnek. A lelkész arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy valószínűleg kikapcsolhatják a közműszolgáltatásokat a hozzájuk tartozó szociális intézményekben, mivel amíg nem kapják vissza egyházi státuszukat és az azzal járó normatívát, csak haladékról tudnak tárgyalni az MVM-el. 

2023. október 13. Megbeszéljük-részlet (2023.10.13.) Iványi Gábor
18:16
00:00

A MET közgyűlése döntött arról, hogy nyílt levelet küldjenek Orbán Viktornak, Novák Katalinnak, illetve Kövér Lászlónak. Ugyanakkor a levelet megíró Iványi szerint ez nem egy könyörögvény, nem a döntéshozók jóindulatát keresték vele. Ez a nyílt levél egy összefoglalása annak, hogy mi az a mulasztás, amin a kormánynak változtatnia kellene a MET-tel kapcsolatban, különben humanitárius vészhelyzet bekövetkezte fenyeget – tette hozzá a lelkész.

Iványi felolvasta a levélből azokat a részleteket, amelyek a MET-alapnormatíva megvonásának következményeit taglalják.

  • Közoktatási intézményeinkben közel háromezer iskolás korú érintett. A tanítás vagy már szünetel, vagy kényszerűen meg fog szűnni.
  • A gyerekek kiesnek a közétkeztetésből, miközben több helyről jelezték a polgármesterek, hogy az így kialakult krízishelyzetet nem tudják kezelni.
  • A szülők – mintegy hatezer fő – elveszítik munkahelyeiket, kiesnek a közmunkaprogramból, elesnek a családi pótléktól. Mivel a gyermekeik kihullanak az iskoláztatás rendszeréből, esetleg börtönbüntetésre is számíthatnak.
  • A halmozottan hátrányos helyzetű, súlyosan fogyatékos, sajátos nevelési igényű gyerekek átvételét már most elutasította több tucat oktatási intézmény helyi és szakmai kapacitás hiánya miatt a szülők és szülői munkaközösségi vezetőink visszajelzései szerint.
  • Hajléktalanjaink és kórházi betegeink százai kerülnek utcára szolgáltatás híján.
  • A rendszerváltás előtt alapított főiskolánk – amely világi és hitéleti képzéseket folytat jelenleg közel ötszáz hallgatónak – megtorpanása számos fiatal továbbtanulását derékba töri.

A MET egy éves költségvetése 5 milliárd forint – mondta Iványi. A nettó bér 1000 munkavállaló esetében 220 millió forint, ennek a járulék része további 80 millió forint, illetve a közműdíjak – sorolta a kiadásaikat. Hozzátette, az MVM-től pénteken érkezett egy felszólító levél, hogy 5 napon belül fizessék ki a tartozásainkat, különben kikapcsolják az áramot és a gázt. 800 millió tartozást tartanak nyilván a MET terhére, noha már kifizettek 250 milliót – mondta Iványi.

Ugyanakkor a nyílt levélre semmilyen választ nem kaptak. "Utoljára a Belügyminisztériumból szorgalmas levelezőtársunk, Maruzsa Zoltán írt, hogy miután elvett mindent, a végén odaírja, hogy ha tudják működtetni intézményeiket, működtessék, ha nem tudják, akkor kéri az én azonnali jelzésemet, hogy akkor fölkínálom a magyar államnak az intézményeket" – mondta Iványi. Hozzátette, olyanoknak nem adhatja oda, akik szó nélkül hagyják a MET iskoláinak szétverését.

A lelkész úgy fogalmazott, az ő dolga, hogy egyenesben tartsa a ladikaot. "Hát kicsit belehalok ebbe a csapásba. Lehet, hogy nem a szó szoros értelmében, de mégis emberileg nagyon nehéz" – mondta Iványi hozzátéve, hogy az ő érzelmi szempontjaim sokadlagosak ahhoz képest, amit azok a gyerekek élnek át, akik közül nem egy volt olyan, aki az uzsonna pénzét kínálgatta, hogy odaadja annak a tanárnak, aki rászorul.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Iványi Gáborral
2023. október 13., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György