„Köszönjük,
A lényeg

A NAV azonnal levonta Iványi Gáboréktól a civilek egyszázalékos adományát

30/09/2023 10:17

| Szerző: Klubrádió

Hiába gyűlt össze 71 millió forint az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület számára az 1 százalékos felajánlásokból, a NAV rögtön le is vonta az összeget a szervezettől – írja a Magyar Hang.

Erről az egyesület egy Iványi Gábor által aláírt, pénteki közleményben tájékoztatott. Ebben szó szerint ez áll: „az Oltalom számára felajánlott 71 milliónyi egyszázalékokból származó adományt a NAV azonnal levonta.”

Megnéztük a civil adatbázisban: az Oltalom Karitatív Egyesület javára 7 565 személy rendelkezett, így 71 736 448 forint járt volna nekik, ám vélhetően az adótartozás miatt nem utalt a NAV, mert az adóhatóság egy szeptemberi közleményében az állt: hivatalból teljesítik a kiutalást, ám „ha a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a kiutalás nem teljesíthető, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki”.

Hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára felajánlott adományok sorsa mi lesz, az feltehetően csak később derül ki – olvasható a cikkben. Mint írják, a MET támogatása a tavalyi 454 millióról 718 millióra nőtt a támogatásuk annak köszönhetően, hogy az előző évhez képest 41 százalékkal többen jelölték meg őket kedvezményezettként, egész pontosan 73 381 fő. De a fentiek miatt kérdéses, hogy az egyházi egyszázalékok után járó pénzt megkapják-e Iványi Gáborék.

A NAV oldalán ugyanis az áll: „a vallási közösségeknek felajánlott összeget az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért felelős miniszter a rendelkezőnyilatkozatok évét követő év január 31-éig – azaz idei felajánlások alapján 2024. január 31-éig – utalja át, feltéve, hogy a kedvezményezett az átutalás időpontjában is vallási közösségként van nyilvántartva”.