„Köszönjük,
A lényeg

Semjén szerint nem az állam tartozik Iványiéknak, hanem Iványiék az államnak

23/09/2023 14:41

| Szerző: Klubrádió

„Aggódva figyelem, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) nem tudja felelősen működtetni intézményeit, és azzal, hogy munkavállalói után nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, veszélybe sodorja egészségügyi ellátásukat, valamint a nyugdíjukat is. A valóság az, hogy nem a magyar állam tartozik a MET-nek, hanem a MET és szervezetei a magyar államnak, illetve közvetve saját alkalmazottaiknak” – írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a DK-s Arató Gergely írásbeli kérdésére a válaszában. Arató azt kérdezte, hogy a kormány miért nem fizeti ki a MET-nek szerinte jogszerűen járó támogatásokat.

Semjén válaszában arról írt, hogy a MET mennyi támogatásban részesült az elmúlt években (szerinte 2010 és 2023 között közel 26,5 milliárd forintban), és úgy véli, nem igaz, hogy további pénzzel tartoznának. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig válasza szerint azért inkasszózta a MET állami támogatásait, mert az egyház nem fizeti be a tartozását az államnak. A helyzet megoldására azt javasolja, hogy „a MET próbáljon megállapodni a NAV-val a részletfizetésben, majd – az ismertetett állami támogatásokkal felelősen gazdálkodva – próbálja megoldani a felmerült problémákat.”

Az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség több szegény, hajléktalan és elesett embert támogató intézményt tart fenn, azonban a NAV inkasszója miatt most már nem tudnak fizetést adni a dolgozóiknak. Legutóbb a szegedi önkormányzat ítélt meg nekik 10 millió forint támogatást.

(via Telex, kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)