„Köszönjük,
A lényeg

A NAV 384 millió forintot vont el Iványi Gáboréktól

13/09/2023 14:31

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Rendkívüli helyzetről számolt be Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője szerdán közzétett kiáltványában. A MET kommunikációs vezetője szerint "a végüket járják".

„Kérem, érezzék át azt, amit a magyar állam hivatalos szervei a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel és segítő intézményeivel művelnek. Tegyen meg ki-ki minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ez a méltatlan helyzet orvoslást nyerjen” – írta a lelkész.

„Amennyiben Magyarország leggazdagabb egy százalékának minden tagja havi kétezer forinttal (kb. két kg kenyér ára) támogatná munkánkat, fennakadás nélkül képesek lennénk működni” – tette hozzá.

Kiáltványát azzal zárta: „Kérem, álljanak mellénk, hogy tovább segíthessünk, hogy elvégezhessük azt a nélkülözhetetlen munkát, ami népünk legszegényebb egy százalékának az életet jelenti.”

Ahogy a 444.hu összegzi, az elmúlt több mint tíz évben a kormány látványosan ellehetetlenítette a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület munkáját. Rögtön 2011-ben az egyházügyi törvényhez kapcsolódva a MET-től önkényesen megvonták korábbi egyházi státuszát, kizárva az 1982 óta működő metodista felekezetet a „bejegyzett” és „bevett” egyházakat és szervezeteiket megillető kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből.

Ezt 2013-ban az Alkotmánybíróság, majd 2017-ben a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek mondta ki. A MET végül 2021-ben visszakapta az egy százalékok fogadásához szükséges technikai számot, később a bejegyzett egyházi státuszát is, azonban továbbra sem bevett egyház, a kormány pedig nem hajlandó ismét megkötni vele a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat – miközben állami feladatokat látnak el.

  • A MET szervezeteiben összesen mintegy ezer ember dolgozik, ők az elvonás miatt ebben a hónapban már nem kaptak fizetést.
  • 20 ezer ellátottról gondoskodnak, köztük 3000 gyerekről, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak.
  • Iskolákat, kórházakat, hajléktalanszállókat tartanak fenn (ezek az említet tállami feladatok), országszerte több mint 40 helyen.

Csakhogy közben a rezsiköltségek elszálltak, a további kiadásaik is jelentősen megnőttek, így a MET szervezetei nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét. Azokat az adóhatóság a normatív támogatásaikból vonogatja le, a kinnlévőségek biztosítására pedig végrehajtási jogot jegyeztek be Iványiék templomaira és egyéb épületeire.

Így idén júliusban a Belügyminisztérium újfent levonta a köztartozásaikat az oktatási és szociális intézményeket megillető normatívákból, több mint 125 millió forintot tartva vissza, miközben az állami tulajdonú közműszolgáltatók is szorongatták a MET-et, a szolgáltatás kikapcsolásával, kötbérrel és egyéb szankciókkal fenyegetve.

Augusztusban aztán a NAV az alapnormatívából minden addiginál nagyobb, 175 millió forintos elvonást eszközölt. Sőt, szeptember 8-án az adóhatóság a tárgyalások ellenére 384 millió forintot vont el a MET-től.

„Ez egy adósságcsapda. Az állami elvonások miatt csökkent a bevételünk, emiatt adósságaink halmozódtak fel, az adókat nem tudjuk befizetni, a szolgáltatóink felé sem tudjuk kiegyenlíteni a számlákat. Közülük a legtöbben megértőek, adnak haladékot, ellentétben az állammal, ami duplán hajtja be rajtunk a pénzt: egyszer, amikor megtagadja az egyházi normatívát, egyszer, amikor a NAV a tartozásokat az alapnormatívából vonja le” – összegezte a helyzetet Kadét Ernő, a MET kommunikációs vezetője a 444-nek.

Munkatársaik közül sokan alig valamivel élnek jobb körülmények között, mint azok, akiket ellátnak. Most a legnagyobb bajban lévő kollégáknak 50-60 ezer forintokat tudnak kiadni, de összességében ez nem sokat segít a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Mindemellett oktatási intézményeikben olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik máshonnan kihullottak, kórházaikban olyan betegeket ápolnak, akik más kórházakba be sem jutnának, hajléktalanellátó rendszerükben sokan 5-10 éve élnek, olyan emberek, akiket a rendszer képtelen volt ellátni.

„Velük mi lesz, ha nem tudunk tovább működni?” – tette fel a kérdést Kadét Ernő.Bár ő is csak tippelni tudott, hogy mi lesz a MET és szervezetei sorsa, ha nem történik érdemi változás a következő 1-2 hétben, azt azért jelezte: a végüket járják.