„Klubrádió
Megbeszéljük...

Iványi Gábor: Berágás helyett jöjjön a belátás

18/09/2023 18:32

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

73 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát a Magyar Evangéliumi Testvégközösség számára, ebből pedig 800 millió forint gyűlt össze Iványi Gábor egyházának. Ehhez még hozzájönne az állam által az egyházak számára biztosított kiegészítés, amellyel a teljes támogatás 1,3 milliárd forint lenne, ha a NAV nem "tenyerelte volna le" ezt az összeget – mondta Iványi. A lelkész a Megbeszéljük című műsorban arról beszélt, hogy bár a NAV-nál mutattak bizonyos mértékű hajlandóságot, hogy tárgyaljanak az Iványiék egyházával, de a lelkész nyilatkozatai miatt most a "berágás állapotában" vannak a döntéshozók.

2023. szeptember 18. Megbeszéljük-részlet (2023.09.18.) Iványi Gábor
14:31
00:00

A szolidaritás szép üzeneteként értékelte Iványi Gábor lelkész, hogy 800 millió forint jött össze azon támogatási formából, amelynek keretében az állampolgárok felajánlhatják az szja 1 százalékát egyházaknak. Idén 72 ezren éltek ezzel a lehetőséggel a Magyar Evangéliumi Testvégközösség javára – tette hozzá. 

Iványi Gábor egyházának így összességében 1,3 milliárd forint támogatás járna, ha a NAV nem tartaná vissza ezt az összeget. Ebben a tekintetben egyházként kezeli őket az állam, azonban az egyházaknak kijáró megállapodások tekintetében már nem ilyen megengedőek – mondta Iványi.

Az egész azzal indult, hogy 2011-ben az állam törvénytelenül fosztotta meg a Magyar Evangéliumi Testvégközösség attól a technikai számától, amely az 1 százalékos támogatási formát elérhetővé tette volna számukra. Iványiék az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak jogorvoslatért, ahol a javukra ítéltek, és felszólították a magyar államot, hogy egyezzen meg az egyházzal. Ez 2016-ban meg is történt: a magyar állam elismerte tartozásait, és rendezte azokat. Viszont azóta 2016 óta ismét elmulasztottak fizetni Iványiéknak.

A bíróság hajlandó volt bejegyzett egyháznak tekinteni a Magyar Evangéliumi Testvégközösséget, de ezt megtámadta az ügyészség, ezzel a jogsértési üggyel pedig ismét Strasbourghoz lehet fordulni – fogalmazott Iványi. Legutóbb Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez fordultak, de két éven át választ sem kaptak – tette hozzá.

Ugyanakkor halvány remény mutatkozott arra, hogy az állam képviselői leüljenek tárgyalni Iványiékkal, viszont ennek előfeltétele lenne, hogy a lelkész ne szólaljon meg bizonyos ügyekben. "Megint megszólaltam valamiben, és ezen állítólag berágtak, az ő szavaikat idézve" – fogalmazott Iványi hozzátéve, "nem ismerem ezt a jogi formulát, de most a berágás állapotában vagyunk."

A Magyar Evangéliumi Testvégközösség most azért került mélypontra, mert a NAV "letenyerelte" a támogatás azon részét, amelyek az egyház dolgozóinak fizetéseket fenyegetik – mondta Iványi. Tette ezt annak ellenére, hogy a fizetések felmentést élveznének a támogatásmegvonás alól – tette hozzá. 

"Reméljük, hogy mégis valakiben lesz annyi bölcsesség, hogy tárgyal velünk, és hogy a berágás helyett belátás lesz" – fogalmazott Iványi Gábor. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Iványi Gáborral
2023. szeptember 18., hétfő, 17:20
Műsorvezető: Bolgár György