„Támogassa
A lényeg

Megint levonták a köztartozást Iványiéktól

11/07/2023 07:59

| Szerző: Klubrádió

Júliusban sem tud teljes fizetést adni dolgozóinak a MET, mert a kormány megvonja az egyháznak járó normatívát, emiatt a közműcégeknél is elmaradásban van.

"Megismételt mentességi kérelmünket elutasítva, a Belügyminisztérium júliusban is levonta a köztartozásainkat az oktatási és szociális intézményeinket megillető normatívákból. Több mint 125 millió forintot tartott vissza" – írja hétfői közleményében Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke.

Az egyház vezetője azt írja, a NAV-nál ugyan sikerült elérni, hogy felfüggesszék a végrehajtási eljárást a MET ellen, de továbbra sem utalták vissza az eljárás részeként levont 23 millió forintot. A nehéz anyagi helyzetbe került egyházat és az az által fenntartott szociális intézményeket Iványi megfogalmazása szerint egyre erősebben szorongatják az állami tulajdonú közműcégek is, a szolgáltatás lekapcsolásával, kötbér fizettetésével és egyéb szankciókkal fenyegetve.

Mindezek miatt júliusban is csak arra van pénze az egyháznak, hogy a dolgozóinak csak részleges fizetést adjon."Sok munkatársunk alig él jobb körülmények között, mint a legszegényebb ellátottjaink. A fizetések csúszása gyakran megborítja a családi költségvetést, lakbérelmaradást, kilakoltatási veszélyt okoz. Ilyen körülmények között kell nap mint nap helytállniuk" – írja Iványi.