„Klubrádió
A lényeg

Iványi szerint bűnös pénzpocsékolás Mészáros luxusjachtja

15/08/2023 13:52

| Szerző: Klubrádió

A magyar államot olyan emberek irányítják, akiknek tisztességes demokráciában és jogállamban hosszú időre börtönben lenne a helyük – mondta Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke az általa összehívott nemzetközi sajtótájékoztatón a Népszava beszámolója szerint.

Iványi beszámolt róla, hogy kamat és egyéb tartozások címén 175 millió forintot vont el tőlük az adóhatóság, emiatt pedig ebben a hónapban nem tudnak egy összegben fizetéseket utalni nagyjából ezer munkavállalójuknak. Ennek orvoslására krízisalapot hoznak létre, hogy legalább részben pótolni tudják a legrosszabb helyzetben lévő dolgozóik bérének egy részét.

Iványi "bűnös pénzpocsékolásnak" nevezte a 27 milliárd forintba kerülő Mészáros-féle luxusjachtot, a Rose d'Ort. Ennek árából éveken keresztül fenn lehetne tartani Iványiék teljes intézményhálózatát. A jacht megtankolása 81 millió forintba kerül: "kicsivel több mint két tankolás ára, amit most elvontak tőlünk" – fogalmazott a lelkész.

Hozzátette, többször is megpróbáltak megegyezni a kormánnyal, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még csak nem is válaszol a levelükre. Iványi szerint azért kerültek ebbe a helyzetbe, mert a kormány újra és újra megváltoztatta az egyházi törvény feltételeit, elvették tőlük az egyházi minősítést, majd az ebből származó kárukat bírósági döntések ellenére sem térítették meg. Iványi szerint az állam 12 milliárddal tartozik nekik.