„Klubrádió
A lényeg

130 millió forintot tartott vissza a kormány Iványi Gábor egyházától

9/06/2023 17:53

| Szerző: Klubrádió

"A NAV által engedélyezett halasztás ellenére ma újabb 130 millió forintot tartott vissza a magyar állam az intézményeink működtetése után járó normatívákból, így jelenleg nem tudunk teljes fizetést biztosítani a több mint ezer munkatársunknak. Pénzügyi nehézségeink miatt a legszegényebb társadalmi réteghez tartozó húszezer ellátottunk megsegítése is bizonytalanná vált." – írta pénteki közleményében Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke.

Mint írta, május elején derült ki, hogy a Belügyminisztérium elutasította a MET kérelmét, hogy az egyház köztartozásait ne vonják le annak normatív támogatásaiból. A Belügyminisztérium elzárkózott, a NAV-nál ugyanakkor sikerült elérni, hogy a MET intézményeinek többségénél felfüggesszék a köztartozások beszedése érdekében indított végrehajtási eljárásokat. "Ez azt jelenti, hogy miniszteri engedély hiányában is hozzájutunk a normatíva egy részéhez" - írta Iványi.

"Mai napon, június 9-én, azaz a bérek kifizetésére vonatkozó törvényi határidő utolsó napján vált nyilvánvalóvá ugyanakkor, hogy az oktatási és szociális intézményeinket június hónapban megillető normatívákból a kormányzat több mint 130 millió forintot visszatartott. Ebből több, mint 23 millió forintot a NAV által engedélyezett végrehajtás felfüggesztés ellenére vontak le, ezért annak visszaszerzése érdekében megtettük a szükséges intézkedéseket."

Az egyház elnöke szerint a levonások után fennmaradó összeg nem elegendő ahhoz, hogy maradéktalanul kifizessék a a MET által fenntartott szociális intézmények munkatársainak bérét, ezért mindenkinek csak a bér egy részét tudták kifizetni.

"Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület számára 2022-ben felajánlott 1%-ok tették lehetővé, hogy súlyos nehézségeink ellenére a korábbi hónapokban minden bért ki tudtunk fizetni, annak ellenére, hogy az elmúlt évben összesen több mint 800 millió forintot vontak le a normatívákból" - írta Iványi.

"Ahogy eddig mindig, úgy ezután is mindent megteszünk dolgozóink, ellátottjaink és intézményeink érdekében, bízunk benne, hogy a maradék összeget hamarosan ki tudjuk fizetni mindenki számára. Nehézségeinkre végleges megoldást kizárólag a jogellenesen megvont egyházi státuszunk helyreállítása jelenthet. Jelenlegi státuszunk (az egyházi törvény szerinti bejegyzett egyház) véglegesítése sem történt még meg, mivel ezt a magyar állam, ezúttal az ügyészségen keresztül igyekszik nyilvánvalóan minden alapot nélkülöző hivatkozásokkal megakadályozni. A Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla számunkra kedvező döntését követően az ügyészség újabb jogorvoslati kérelemmel a Kúriához fordult, ahol az ügy elbírálása akár egy évet is igénybe vehet." – olvasható a közleményben.

A MET elnöke azt is írja, hogy pert terveznek indítani, hogy a magyar állam megtérítse az egyház technikai számának véleményük szerint jogtalan elvételéből adódó jelentős összeget, "amit húszezer ellátottunk megsegítésére és intézményeink működtetésére fordíthattunk volna." A kártérítésre való jogosultságunk bizonyítása céljából arra kérik híveket, támogatóikat, nyilatkozzanak arról, hogy a 2015 és 2020 közötti időszakban a MET részére ajánlották volna fel adójuk egyházi egy százalékát.