„Köszönjük
Reggeli gyors

Hoffmann: Megvan Magyarországnak is az ára, amitől megváltozik a viselkedése

22/09/2022 11:36

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Magyarország elveszítheti a külpolitikai döntéshozatalban a legfontosabb fegyverét, hogy akár egyedüliként is meg tudja vétózni az EU döntéseit. Hoffmann Tamás nemzetközi jogász szerint Magyarországgal kapcsolatban az európai országokban komoly ellenérzés alakult ki, de az EU lényege a megegyezés, ezért nem számít a legsúlyosabb büntetésekre. És hát Magyarország sem mert eddig a legsúlyosabb kérdésekben vétózni, szerinte megvan az ára a magyar viselkedés megváltoztatásának.

2022. szeptember 22. Reggeli gyors - részlet 2022.09.22. Hoffmann Tamás
06:41
00:00

Németország támogatná, hogy az Európai Bizottság egyhangú döntések helyett többségi szavazással is eldönthesse, hogyan tovább. Ez Magyarországot igen hátrányosan érintené, mert ez az egyhangú döntéshozatal, és az az elleni vétó jelenleg az egyetlen hatékony fegyvere az Orbán kormánynak külpolitikában, ezt a vétót iktatná ki az EU tanácsa, mondta Hoffmann Tamás nemzetközi jogász a Reggeli gyorsban.

Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal
 
Illusztráció
 
Budapest, 2022. május 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Ugyanakkor ez sem ennyire egyszerű. Hoffmann szerint az EU döntéshozatali mechanizmusa olyan, mint egy jéghegy: kívülről látunk valamit, de a valódi rész a külső szemnek láthatatlan. Szerinte abban a pillanatban hogy ezt a kérdést komolyan felvetették, azt mutatja, a felszín alatt van valami, de szerinte így sincs jelentős esély arra, hogy a közeljövőben erről minősített többségi döntéshozatal legyen, mert ahhoz is arra lenne szükség, hogy a magyar kormány is rábólintson.

Hoffmann Tamás szerint viszont nem lehetetlen, hogy Magyarország mégis elfogadjon egy ilyen, számára látszólag hátrányos döntést, mert most az ország pont olyan helyzetben van, hogy ha nagyon rákényszerítik, elfogadhatja, hogy a külpolitikai döntéshozatalban egyetlen hatékony fegyverét, a vétót kiiktassák. Ez decemberig ki fog derülni, mondta.

Az EU-s országok jelentős részében a "magyar viselkedéssel szemben nagyon komoly ellenérzés van", és emiatt indult meg egy folyamat, hogy ezt a viselkedést korlátozzák. Ez ugyanakkor Hoffmann szerint egy retorikai ellenállás, egy figyelmeztetés is lehet, hogy a sok ellenkezés már nem elfogadható. Hoffmann arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány sokszor csak szimbolikus állásfoglalásokat vétóz. Ez kettőséget mutat, mert közben meg a legfontosabb döntéseket nem merik megvétózni. Amikor például a magyar kormányzati szereplőktől azt halljuk, hogy a szankciós politika elhibázott nem árt fejben tartani, hogy ezeket a döntéseket a magyar kormány minden alkalommal megszavazta.

Hoffmann szerint Magyarország a leginkább olyankor szeret vétózni, amikor nem nagyok a tétek, ugyanakkor nagyon látványos, hogy Magyarország kiáll, és például nem ítéli el Kínát az emberijogok megsértéséért, vagy Oroszországgal kapcsolatban tanúsít megengedő bánásmódot.

Az EU-nak számos lehetősége van a fegyelmezésre, Hoffmann megemlítette a szavazati jog felfüggesztését, amit a hetes cikk szerinti eljárásban a szakirodalomban "atombombaként szokták emlegetni", vagy ami a legerősebb szankció: egy esetleges kizárás, de ezek még soha nem történtek meg. Persze, lehet, hogy Magyarország lesz az első, de a szakember szerint ez nem valószínű, mert az Európai Unió a konszenzusos döntéshozatalra törekszik, és egy tagállammal szemben nem nagyon súlyos szankciókat vezetnek be, hanem inkább megpróbálnak vele megállapodni. Szerinte biztos, hogy ez a tárgyalási folyamat Magyarországgal kapcsolatban jelenleg is zajlik, és Magyarországnak is megvan az az ára, amit ha az EU megfizet, akkor megváltozik a viselkedése, ahogy az igazán fontos döntéseknél meg is szokott változni, mondta Hoffmann Tamás nemzetközi jogász.