„Köszönjük,
A lényeg

Orbán Viktor levélben magyarázkodott a luxemburgi miniszterelnöknek a Kirill-ügy miatt

7/06/2022 12:32

| Szerző: Klubrádió

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnöknek, melyben válaszolt kollégája őt bíráló kijelentéseire Kirill orosz pátriárka tervezett, de végül a magyar vétó miatt elvetett uniós szankcionálása ügyében – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök az Euronewsnak nyilatkozva adott hangot nemtetszésének azzal kapcsolatban, hogy Orbán vétózása miatt az utolsó pillanatban kivették Kirill pátriárkát az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagból: "Volt egy megállapodásunk. A megállapodás pedig szent. Az pedig nem lehet, hogy egy nappal később azt mondjuk, hogy (…) nem fogadjuk el a megállapodást, mert valaki rajta van a szankciós listán. Tudni lehetett, hogy Kirill rajta van a listán".

EU-csúcs BrüsszelbenBrüsszel, 2021. december 16. Az Európai Tanács által közreadott képen Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, Orbán Viktor kormányfő és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök (b-j) az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén 2021. december 16-án. MTI/Európai Tanács
 

Orbán a luxemburgi kormányfőnek írt levelében kifejtette, hogy "a magyarok mindig nyílt lapokkal játszanak”, és egyébként is az Európai Tanácsban minden miniszterelnök tudhatta, hogy Kirill pátriárka nincs rajta a szankciós listán, hiszen a magyar delegáció egy hónapon keresztül ezt az intézkedést ellenezte az EU-nagyköveti fórum üléseinírja a 24.hu. 

"Meglepett a nyilatkozatod. Tudhatod, hogy Magyarország mindig minden megállapodást betart. (...) Óriási eredményt értünk el: megőriztük az egységünket. Kérlek, ne relativizáld, inkább ünnepeld ezt a sikert" – fogalmazott a levélben a magyar kormányfő.

"Ami a lényeget illeti, a későbbi félreértések elkerülése érdekében, Magyarország alkotmánya védi a vallásszabadságot, ezért egyházi vezetők szankciós listára helyezését, a hívektől való elszigetelését Magyarország soha nem fogja támogatni. Mi békét akarunk, és az egyházak vezetőinek részvétele nélkül nem lehet béke. Kérlek, hogy Te, aki az emberi jogok mellett mindig kiálló vezető vagy, fogadd megértéssel a magyar álláspontot" – zárta a Bettelnek írt levelét Orbán Viktor.