„Köszönjük,
A lényeg

Németország támogatja, hogy Magyarország elveszítse a vétójogát az Európai Unióban

20/09/2022 17:49

| Szerző: Klubrádió

Németország támogatja azt, hogy Magyarország elveszítse a vétójogát az Európai Unióban – mondta Németország európai ügyekért felelős minisztere, Anna Lührmann az Euronewsnak adott interjújában. Magyarország eddig több alkalommal blokkolt uniós külpolitikai döntéseket és nyilatkozatokat Oroszország, Kína, vagy éppen Törökország ügyében.

Kedden az Általános Ügyek Tanácsában vitáztak a miniszterek arról, hogy a későbbiekben megszüntessék az egyes tagállamok vétójogát a külpolitikában és a biztonsági kérdéseknél. A német zöldpárti politikus egyértelműen Magyarországot tette felelőssé a mostani helyzet miatt. Indoklásában a politikus azt mondta, Magyarország több fontos döntést blokkolt már korábban az Európai Tanácsban. 

„Mindenképpen fel kellene számolni az egyhangú uniós döntéshozatalt a külpolitikában és a biztonsági ügyeknél is” – jelentette ki Anna Lührmann. 

„A jogállamiságban és az Európai Unióban hozott döntéseknél is meg kell mutatni Oroszországnak, hogy nem toleráljuk az Ukrajnában tett lépéseiket. Hogy nem toleráljuk az emberi jogok és az emberi méltóság elleni lépéseiket, ezért egységesen lépünk. Magyarország az egyedüli vétójával többször blokkolta már a tanácsi döntéseket, ezért szerintem fontos az, hogy elmozduljunk a vétójogtól a közös külpolitika és a biztonságpolitika területén, hogy hatékonyabban léphessünk fel Oroszország fenyegetésével szemben” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy Németország aggódik a magyarországi jogállamiság helyzete miatt is. Ezért, mint mondta, Németország azt is támogatja, hogy az Európai Bizottság szankciókat javasol Magyarország ellen a jogállamisági eljárásban. A miniszter szerint ez más tagországok számára is figyelmeztetés lehet.

Mint ismert: a bizottság 7,5 milliárd eurós büntetést javasol Magyarországnak abban az esetben, ha a következő két hónap alatt nem tesznek meg mindent a korrupció elleni harcban.

(forrás: Euronews, kiemelt kép: )