„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hajnal Miklós: Legközelebb nem követhetjük el azt a hibát, hogy csak papíron vagyunk egységesek

23/08/2023 20:04

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Momentum országgyűlési képviselője úgy véli, az a jó stratégia, ha ügyek mentén politizál az ellenzék, viszont a politikai munka akkor kezdődik igazán, ha ezeket sikerre vitték – ekkor kell a közösségépítéssel foglalkozni. Hajnal szerint jó ha minden párt dolgozik ezen külön-külön, ugyanakkor előbb-utóbb valódi egységet kell alkotniuk.

2023. augusztus 23. Megbeszéljük - részlet Hajnal Miklós 2023.08.23.
12:23
00:00
A Szikra Mozgalom táborában Jámbor András, független országgyűlési képviselő – a mozgalom elnökségi tagja, Ungár Péter, az LMP társelnöke és Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselője ellenzéki stratégiákról vitáztak, a beszélgetést a 444.hu tette közzé teljes terjedelmében. Szó volt többek között arról, volt-e értelme a Momentum kordonbontásainak, hogy mi az oka annak, hogy az infláció és a megszorítások ellenére sem tudja növelni a népszerűségét az ellenzék és, hogy mennyiben várható együttműködés a pártok között a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti választásokon.

 
Hajnal Miklós
 

Hajnal a vitában azt képviselte, hogy ügyek mentén kell politizálnia az ellenzéknek. Bolgár György a szerdai Megbeszéljükben ezzel kapcsolatban felvetette a politikusnak, hogy "13 év NER után" mire lehet elég egy-egy ügy felkarolása? Hajnal erre úgy válaszolt, az ügyek képviselete fontos, viszont a politikai munka nem fejeződik be akkor, amikor ezeket sikerre viszik, sőt ekkor kezdődik. Példaként említette, hogy párt- és képviselőtársa, Lőcsei Lajos viszi az egri elkerülő út ügyét, összegyűjtöttek ötezer aláírást. Viszont, az aláírókat meg kellene tartani, építeni a közösséget ezután is. Évtizedes távlatokban is az látszik, hogy nagyon komoly igény van a szervezetépítésre, közösségszervezésre – hangsúlyozta Hajnal. Ezen jó ha külön-külön is dolgoznak a pártok, ugyanakkor előbb-utóbb össze kell kovácsolniuk egy egységbe ezt az építkezést.

Lesz egy együttműködési kényszer, de jó lenne ha ezt nem kényszerként élnék meg a pártok, hanem természetes egység alakulna ki – mondta Hajnal. A 2022-es választások után az ellenzék nagyon gyorsan széthullott, inkább csak papíron volt meg az együttműködés. Legközelebb ezt a hibát nem szabad elkövetnünk, valóságos egységnek kell lennie – hangsúlyozta.

A képviselő szerint a 20k kezdeményezés – aminek keretében húszezer önkéntes vett részt a szavazatszámlálásban tízezer szavazókörben – "csodálatos dolog" volt, mert ott valódi egység született a tiszta választások érdekében, ami ráadásul túl is nyúlt a pártokon. Ehhez hasonlókra biztosan szükség lesz még a jövőben is – mondta Hajnal. 

A Momentum országgyűlési képviselője beszélt még arról is, hogy szerinte mennyiben érdemes az ellenzéki pártoknak egymást kritizálnia és, hogy mi is a párt véleménye a tűzijátékról. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Címlapi kép: Hajnal Miklós 2017. október 23-án. MTI/Mónus Márton

Megbeszéljük.../interjú Hajnal Miklóssal
2023. augusztus 23., szerda, 16:53
Műsorvezető: Bolgár György