„Klubrádió
A lényeg

Egy vidéki helyszín sem fogadta a Szikra Mozgalom nyári táborát

10/08/2023 20:11

| Szerző: Klubrádió

Az újbalos Szikra Mozgalom augusztus 18–20. között tartott volna tábort a Fejér megyei Bodajkon, ahol beszélgetésekből, előadásokból és koncertekből állt volna a program. A szervezőktől úgy értesült a 444, hogy Orbán Balázst is hívták áprilisban, de a miniszterelnök politikai igazgatója nyári pihenőjére hivatkozva lemondta a részvételt. Idén 300-400 résztvevőt vártak volna. Azonban pár héttel a kezdés előtt visszamondták a helyszínt. A szikrások szerint a település fideszes polgármestere gyakorolhatott nyomást a hely tulajdonosára. A település vezetője tagadta, hogy bármilyen ráhatása lenne a döntésre.

A mozgalom tavaly is táborozott Bodajkon, amikor még nem szállt rájuk az állami propaganda. Ehhez képest augusztus elején a tábor vezetője, Markó B. Zalán a kormánypárti Magyar Nemzetnek azt mondta, politikai nyomásgyakorlás nem volt, de azért mondta fel a Szikra Mozgalommal kötött megállapodását, mert a „politikai és ideológiai jellegű rendezvények, összejövetelek megtartása ellentétes a tábor szellemiségével”. 

Ezután a szikrások hiába próbálkoztak két további helyszínen, mindenhonnan elküldték őket. Esztergomban csak az ajánlattételig jutottak, egy dunakanyari helyszínen pedig azután utasították el őket, hogy leadták az adományokból összegyűjtött foglalót. A portál úgy tudja, itt a tulajdonos először csak annyit kért, hogy ne a Szikra legyen a szerződő fél, aztán noha ez megoldódott, mégis visszalépett.

Ahogy a 444 cikkében fogalmaz, a pár száz tagú szervezet azután került a kormányzati propaganda látóterébe, hogy Fizessenek a gazdagok jelszóval 2022 végén blokád alá vették Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó egyik kaszinóját és a NER-elit egyik kedvenc éttermét.

Ezután év elején a kormány, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és a szélsőjobboldali média úgy állította be a szervezetet, mintha ők álltak volna a kitörés-nap résztvevői ellen elkövetett támadások mögött. A rendőrség a külföldi elkövetők mellett egy magyar nőt, a Szikra egyik tagját is őrizetbe vette. A másik oldalon is volt agresszió, radikális jobboldaliak ártatlan járókelőket támadtak meg, mert azt hitték, ellentüntetők.

Az említett aktivista nőt két héten át tartották letartóztatásban, ezalatt nyilvánosságra hozták a Facebook-profilját, fotók kezdtek terjedni róla, a mozgalom tagjai pedig halálos fenyegetéseket kaptak. Végül a hatóság semmilyen bizonyítékot nem tudott felmutatni, így április végén megszüntették az ellene indított nyomozást.

Ezután a propaganda szikrás pedofilbotrányt igyekezett kreálni abból, hogy az őrizetbe vett aktivista lakásán, egy laptopon pedofil tartalmakat találtak – annak ellenére, hogy a rendőrök szerint a nőnek nincs köze a felvételekhez. A propaganda az egész mozgalmat kezdte pedofilozni, az ügyről szóló hírek Jámbor András képével jelentek meg. A rendőrség szerint a laptop egy férfihez tartozott, akinek nem volt érintettsége az antifaügyben, be is idézték, de kihallgatása előtt öngyilkos lett.

A háromnapos tábor helyett a Szikra Mozgalom végül a Népligetben tartja meg a tervezett program egy részét augusztus 19-én. Mások mellett Donáth Anna (Momentum), Jámbor András és Ungár Péter (LMP) vitatkozik majd arról, hogy szerintük mi okozta az ellenzék tavalyi bukását, és hogyan kell felállni belőle. A Szikra Táborra regisztráltaknak automatikusan visszautalják a tábor részvételi díját, illetve minden adományozónak felajánlották a visszafizetés lehetőségét.