„Klubrádió
A lényeg

Jámbor bevitte az ártatlanul lecsukott szikrás aktivistát a parlamentbe

2/05/2023 21:52

| Szerző: Klubrádió

Jámbor felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy kérjenek bocsánatot, de azok megtagadták a gesztust.

Jámbor András, Párbeszéd képviselője kedden a Parlamentben napirend előtti felszólalásban beszélt annak a szikrás aktivistának az esetéről, akit ártatlanul bezárva tartott a rendőrség 14 napig, miután meggyanúsították a becsületnapi támadásokban való részvétellel. 

Jámbor be is vitte magával a nőt a parlamentbe, és arra kérte kormánypárti képviselőtársait, kérjenek bocsánatot tőle, amiért a "rendőrségük" 14 napig bezárva tartotta, valamint ők maguk és a fideszes sajtó azt terjesztették, hogy benne volt a támadásokban.

Az ügy előzménye, hogy a szélsőjobboldali csoportok kitörés napi eseményei ellen idén néhány külföldi tiltakozó erőszakosan lépett fel: csoportosan összevertek ismert jobbos figurákat az utcán. A másik oldalon is történt agresszió, radikális jobboldaliak ártatlan járókelőket támadtak meg, mert azt hitték, ellentüntetők.

A rendőrség az események után nagy erőkkel kereste az elkövetőket, sokakat el is kaptak, de mint kiderült, volt olyan, akit nem kellő alappal gyanúsítottak meg. A Jámbor által most a parlamentbe vitt nőt egy Facebook-like és egy, a térfigyelő kamerás felvételen látható kabát alapján tartóztattak le és tartottak a rácsok mögött 14 napig. Majd először kiengedték, néhány nappal ezelőtt pedig végleg ejtették a gyanúsítást. Közben azonban a kormánypárti média nagy erőkkel dolgozott azon, hogy Jámbort és a Szikrát összemossák az erőszakos elkövetőkkel, gyakorlatilag terrorszervezethez hasonlították őket, mindezt főként az ártatlanul meggyanúsított nőre hivatkozva. Sok kiadványban a teljes nevét is kiírták, kitették a képét, az ügy bejárta a teljes KESMA-sajtót.

Jámbor András keddi felszólalásában arról beszélt, hogy míg a szikrás nő börtönben ült, a végrehajtói maffia ügyében számos embert még csak ki sem hallgattak, pedig ellenük komolyabb bizonyítékok állnak rendelkezésre. Arra kérte a fideszes képviselőket, kérjenek bocsánatot a Szikra és a nő ellen indított lejáratókampány miatt, de erre nem került sor.

Az elsőként reagáló Rétvári Bence újfent arról beszélt, hogy Jámbor Andrást antifa mozgalmakat támogat, amelyeknek "semmi keresnivalójuk Magyarországon". Kövér László házelnök ezután átadta a szót Kocsis Máténak – akire Jámbor külön is kitért, ugyanis ő volt a Fideszből az, aki a leginkább vitte az ügyet, és személyesen többször utalt arra, hogy a Szikra egy erőszakos szervezet –, aki válasza alapján nem gondolja úgy, hogy hibázott volna a kommunikációjával.

Mint mondta, azért sem kér bocsánatot, mert "én ennek a hölgynek a nevét soha ki nem ejtettem, az Önét ejtettem ki."

"Ön egy tőről metszett kommunista drága barátom, aki Lenin és a bolsevikok gyilkos céljait kiszolgáló újságról nevezett el mozgalmat. Miután maga propagálja a nyugaton divatos erőszakos antifákat, akkor ne csodálkozzon, ha ezzel vádolják meg. Mi ezt irtani fogjuk, akkor is, ha önnek ez nem tetszik” – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

(Forrás: Telex)