„Támogassa
Reggeli gyors

Jámbor: Nem véletlen, hogy egy Szikra-tag került előzetesbe

6/03/2023 14:27

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Azt szeretnénk, hogy a teljes gyanút szüntessék meg a tagunkkal szemben, vagy hozzák nyilvánosságra az ellene szóló bizonyítékokat" – mondta a Klubrádiónak Jámbor András. A Szikra Mozgalom parlamenti képviselője szerint a hatóságok elégtelen információk alapján gyanúsítják szabadon bocsátása után is szervezetük tagját.

2023. március 06. Reggeli gyors - részlet 23.03.06. Jámbor András
07:28
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a három hete a kitörés napi rendezvények idején, több erőszakos bűncselekményt jelentettek. Azzal kapcsolatban, hogy a Szikra Mozgalom egyik tagját is meggyanúsították, közleményt adott ki Jámbor András, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, a mozgalom parlamenti képviselője. Véleménye szerint a bizonyítékok nem elegendők a gyanúsításhoz. Hangsúlyozta: arra kérik a nyomozó hatóságot, hozzák nyilvánosságra a bizonyítékokat, valamint arra, vizsgálják ki, „hogyan szivárgott ki” tagjuk, valamint családjának, élettársának neve, Facebook-profilja.

"Az erőszakos eseteknek semmi közük a bejelentett, a kitörés napi megemlékezések elleni tiltakozásokhoz. Ez azért fontos, mert a bizonyíték, ami alapján gyanúsítják egy tagunkat az volt, hogy Facebookon lájkolta a jogszerűen bejelentett, a rendőrség által tudomásul vett tüntetésnek az eseményoldalát, illetve két ruhadarabja hasonló, mint az egyik elkövetőé" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Jámbor.

Hozzátette, ez a körülmény azért szórakoztató, mert a hatóságok folyamatosan arról beszéltek, hogy az elkövetők ruhát cseréltek. Ennél több gyanú azonban nem merült fel a mozgalom tagjával szemben, mégis két hétig letartóztatásba helyezték.

"Azt szeretnénk, hogy a teljes gyanút szüntessék meg a vele szemben" – tette hozzá. Két dologgal gyanúsítják, részt vehetett az erőszakos bűncselekményekben, illetve, hogy ő volt a magyar kapcsolattartója a német, görög szélsőbaloldali személyeknek. A nő azonban nem beszél idegen nyelveket.

Nem tartja véletlennek azt sem Jámbor, hogy egy Szikra-tag került előzetesbe.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Jámbor Andrással
2023.03.06., hétfő 8:10
Riporter: Szénási Sándor