„Klubrádió
Reggeli gyors

A választási bizottságok nincsenek hozzászokva, hogy ellenőrzik őket, de ez a cél

22/03/2022 13:30

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

2018-ban Barlai Melani egy szavazókörben volt választási bizottsági tag, amikor is egy olyan üres papírt akartak vele aláíratni, amire csak később kerültek fel az eredmények. Mint kiderült, jegyzői utasításra történt, amiből számára kiderült, ez rendszerszintű választási csalás. Ezután társával megalapította az Unhack Democracy nevű szervezetet, amely 2022-ben segített összegyűjteni legalább 20 ezer független tagot, akik országszerte a választások tisztaságára figyelnek. Még mindig lehet jelentkezni bizottsági tagnak.

Választás - Sértetlennek találta a borsodi időközi válasz
 
Sértetlen szavazóurna
 
Budapest, 2020. október 15. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

27 ezren jelentkeztek az ellenzéki pártok és civil szervezetek, mint a Számoljunk együtt és a 20K felhívására, hogy a választások napján ne kizárólag a kormánypártok szimpatizánsai és az állam alkalmazottjai legyenek bent a választókörökben, mivel nagy a veszély, hogy ismét választási csalásokról fog szólni a választás.

2022. március 22. Reggeli gyors - részlet 22.02.22. Barlai Melani
09:10
00:00

Reggeli gyorsban Barlai Melani, az Unhack Democracy társalapítója elmondta, hogy a városokban, a fővárosban elég bizottsági tagjuk van, de továbbra is nehéz a fővárostól és a nagyobb városoktól távolabbra szavazatszámlálókat toborozni, ahova esetleg 3-4 órát kell utazni, ráadásul kétszer is, mert az eskütétel miatt külön is oda kell menni, valamint a választás napján, ahol várhatóan két éjszakát kell eltölteni, hiszen a munka hajnaltól késő estig tart.

Fontosnak mondta, hogy kis településeken is legyen legalább két jól felkészült bizottsági tag szavazókörben. "Ez egy hosszú nap, komplexitást és koncentrációt igényel, és fontos munka, amin keresztül megismerhetjük a demokrácia folyamatát, és hozzájárul, hogy törvényesen zajlanak a választások" - mondta. 

"Szinte harapni lehet a demokráciát egy ilyen munkánál" - tette hozzá. A jövő hétig még további jelentkezőket várnak.

A civil szervezet társalapítója elmondta, hogy egy online tananyagot készítettek, ami jelentkező bizottsági tagokat minden helyzetre felkészíti. Barlai a saját tapasztalataira is hagyatkozhatott, hiszen 2018-ban ő maga is bizottsági tag volt, és elmesélte, hogy egy olyan papírt akartak vele aláíratni, amire csak később került az eredmény. Amikor rákérdezett, hogy miért teszik ezt, azt a választ kapta, hogy a jegyző utasítására történik, és akkor azonnal egyértelművé vált számára, hogy ez egy rendszerszintű eljárási forma, ami egyértelműen súlyos csalás.

Ilyen esetben azonnal jegyzőkönyvet kell felvenni és mérlegelni kell a rendőrség értesítését is, mondta, mert "ez egy súlyos törvénysértés". Ezért is fontos, hogy a szavazatszámlálóknak legyen jogtudatossága, ehhez a civil szervezet játékos formában adott útmutatót, hogy hogyan kell eljárni, mi a helyes lépés.

A szervezet 2018 óta foglalkozik azzal, hogy feltérképezi a választási rendellenességeket. Egyrészt komoly adminisztratív rendellenességek is előfordulhatnak, amik máshol is megjelenhetnek, de vannak olyan csalásgyanús esetek is, amik azonnal "kifogást" vonnak maguk után, mint a szavazatvásárlás, az idősek otthonában nyomásgyakorlás az idősekre, az illegális buszoztatás, a választókörön belül a névjegyzékkel való visszaélés. Tilos ugyanis az is, hogy megnézzék, ki nem volt még szavazni, hogy aztán rávegyék a szavazásra.

Ilyenkor a rendőrséget is lehet értesíteni, és Barlai Melani arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetekben azonnal jegyzőkönyvet kell felvetetni a helyi választási bizottság képviselőjével, mert ezek az első számú bizonyítékok a választási csalásra

A mai napig nem tudják, hogy 2018-ban miért kellett például több órát várni, hogy az országos választási bizottság felvigye az adatokat a rendszerbe. Ezért fontos a jegyzőkönyv, a szavazatszámlálás után ugyanis kötelesek hiteles jegyzőkönyv másolatot is kiállítani, amit a választási bizottság tagjának a nap végén odaadnak, illetve elküldik a delegáló szervezetnek is, hogy le lehessen ellenőrizni. A bizottsági tagnak az a kötelessége, hogy a másik munkájának ellenőrizze. Barlai Melani szerint főleg a kis településeken a választási bizottságok nincsenek hozzászokva, hogy ellenőrzik őket, de szerinte ezt el kell fogadniuk abból a célból, hogy minden törvényes legyen.