„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Valamiféle együttműködés mindenképp lesz"

9/03/2023 18:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár Kunhalmi Ágnes úgy véli, a DK úgy vislekedik, mintha csak az EP-választásokra készülne, Szabó Tímea szerint pedig a választási eredmények sokkolták az ellenzéki pártokat és választókat egyeránt, mindkét politikus úgy látja, valamiféle együttműködés mindenképp lesz.

2023. március 09. Megbeszéljük - részlet 23.03.09. Kunhalmi Ágnes
13:34
00:00

Egyre feltűnőbb, ahogy a Demokratikus Koalíció más pártoktól vonzza be a politikusokat. Legutóbb Varga Ferenc egykori jobbikos, azt követően független országgyűlési képviselő csatlakozott a párthoz. Azzal kapcsolatban, hogy lehet-e újra összellenzéki együttműködés, a közelgő EP- és önkormányzati választások idején, megkérdeztük két párt politikusát.

"Nyílt titok, hogy a DK hatalmas erőt fordít arra, hogy ellenzéki politikusokat keressenek meg. De nemcsak politikusokról van már szó, hanem jogászokat, irodavezetőket is" – mondta a Megbeszéljük csütörtöki műsorában Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke szerint már nem az ellenzéki tábor növelése a cél, hanem egy relatív előny kihasználása és növelése. Ezzel szemben a többi ellenzéki párt és köztük az MSZP stratégiáját a Fidesz által eltorzított rendszerben az eggyüttes fellépés jelenti. Kifogásolta, hogy mintha a DK nem foglalkozna az önkormányzati választásokkal. 

"2010 után a Fidesz kiépített egy félfasiszta autoriter rendszert függőségi viszonyok milliói mellett. Az ellenzéki oldal identitásának része az együttműködés" – hangsúlyozta Kunhalmi. Szerinte az EP választások közeledtével mindenképpen újraindulnak a tárgyalások, és bár szerinte a Demokratikus Koalíció működéséval kapcsolatban vannak fenntartásai, el tudja képzelni, hogy valamiféle szövetség újra létesüljön összellenzéki szinten.

2023. március 09. Megbeszéljük - részlet 23.03.09. Szabó Tímea
16:32
00:00

"Az áprilisi választás nemcsak a szavazóknak, de a pártoknak is olyan sokkot okozott, hogy egyelőre nem akarnak egy újabb összefogásról beszélni" – mondta a témával kapcsolatban Szabó Tímea, a Párbeszéd országyűlési képviselője. Hangsúlyozta, nem ért egyet azokkal az állításokkal, hogy az összefogás ötlete halott lenne. "A Holdra szállás is csak sokadik alkalommal sikerült" – mondta, hozzátéve, nem az összfogással volt a probléma, hanem a választást megelőzően elkövetett hibákkal.

Meggyőződése, hogy mivel semmit nem változott a választási rendszer, ezért előbb mintsem utóbb újraalakul az összefogás. Mivel az EP- és az önkormányzati választások egy időben lesznek, mindenképpen szükség lesz valamiféle együttműködésre.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kunhalmi Ágnessel és Szabó Tímeával
2023.03.09., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György