„Klubrádió
Hetes Stúdió

Kunhalmi: Választások közt is álljanak szóba egymással a pártok

7/08/2023 18:48

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Fidesz annyira egységes tömböt alkot, hogy az ellenzéki pártoknak demokratikus körülmények mellett sem lenne esélyük külön-külön ellenük – állítja Kunhalmi Ágnes.

2023. augusztus 05. Hetes Stúdió - részlet, 23.08.05. Kunhalmi Ágnes
12:04
00:00

A múlt héten Dobrev Klárát kérdeztük a jövő tavasszal esedékes önkormányzati és európai parlamenti választásokról. Folytatva a sort, legutóbb Kunhalmi Ágnest, az MSZP társelnökét faggattuk a következő időszak választási stratégiájáról.

"A választók és a pártok is kijöttek abból a sokkból, ami a 2022-es tavaszi választás után érte az ellenzéket" – mondta a Hetes Stúdió augusztus 5-ei adásában Kunhalmi.

Hozzátette, a helyzet súlyosságát mutatja, hogy először lesz olyan, hogy az önkormányzati választást és az EP-választásokat egy időben tartják. "Nem véletlenül teszi ezt Orbán Viktor. Ki akarja takarítani a demokratikus városvezetőket elnyert pozícióikból" – véli a politikus. Ez beleillik a miniszterelnök tevékenységébe, aki szerinte szakadatlanul folytatja a NER, és saját keretei kiterjesztését egyre több függőségi viszony kialakításával.

Kunhalmi Ágnes
 
Kunhalmi Ágnes
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

"Egy dolgot nem tett még meg az ellenzék. Azt, hogy ne csak a választások közeledtével, hanem két választás között is szóba álljon egymással. Ezt szorgalmazza az MSZP" – mondta. Ezt elengedhetetlen feltételnek tartja hogy az ellenzéki pártokat komolyan vegyék az Orbán-fále Nemzeti Együttműködés Rendszerével szemben. "Ha holnap újra demokrácia lenne, a Fidesz és szavazói olyan egységes tömböt alkotnak, amely mellett az ellenzéki pártoknak külön-külön akkor sem lenne esélyük."

Hozzátette, mérések alapján az látszik, hogy az EP-választáson, ha az ellenzék egységesen indul, komoly esélyei lehetnek a kormánypártokkal szemben. Elkeserítőnek tartja, hogy erre hajlandóság jelenleg nem mutatkozik.

Míg Dobrev Klára korábban azt mondta a Klubrádiónak, hogy a vitának a jelen helyzetben is helye van az ellenzéki pártok és politikusok között, Kunhalmi úgy véli, egységesebb ellenzéki tömbként kellene viselkedniük az ellenzéki pártoknak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió/interjú Kunhalmi Ágnessel
2023.08.05., szombat 15:00
Riporter: Dési János